Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

21 weken oud (de 15e week in huis)

 

21-01-2006 > Op bezoek bij Appie en Amber in Eindhoven.

Een massage krijgen vind Kensho wel lekker.

Bij Albert (en alleen daar) mag Kensho op de bank en zelfs bovenop de schapevelletjes.

Het zit wel lekker gezellig zo! Maar ja.. wel consequent blijven:

en dus alleen bij Appie op de bank.

 

Wat er hiernaast op de foto allemaal 'fout' gaat kun je hier lezen.

 

Links laat Amber het gebit van Kensho zien.

Het zijn is nog zijn melkgebit. Sinds een week heeft ie wat bloedend tandvlees wat erop duidt dat het wisselen gaat starten nu.

Doorkomen en wisselen tanden van de hond.

 • Snijtanden 4 - 6 weken en dan weer 3 - 4 maanden
 • Hoektanden 3 - 5 weken en dan met 3 - 5 maanden
 • Premolaren (valse kiezen) 5 - 6 weken en met 4 - 5 maanden
 • Molaren ( de ware kiezen) 4 - 6 maanden

's Avonds is Kensho meegeweest naar de snackbar. Het waren vooral de mensen op wie ik moest letten. Dat ze hem vooral geen friet en frikandellen gingen voeren, al dan niet van de grond. Op de heen- en terugweg heeft Kensho met een tennisballetje gespeeld.

 

22-01-2006 > Huub huub huub... Barba(ra)-truuk

He he... eindelijk gewoon weereens tot 7 uur kunnen doorslapen. Welke truc ik daarvoor heb gebruikt? Steeds als Kensho gisterenavond zijn ogen dicht deed en ging slapen heb ik hem wakker gehouden. Even zijn aandacht trekken door hem te roepen of een speeltje te gooien. En het werkte.. omdat ie nu niet 's avonds heeft liggen dutten heeft ie de hele nacht doorgeslapen. Hopelijk werkt deze aanpak de volgende keer ook nog. Kensho komt echt wel aan zijn slaap toe hoor. Hij houdt mij er 's nachts uit en gaat dan slapen als ik naar mijn werk ga. Ik ga dus alleen zijn ritme verschuiven.

Hieronder was ie weer even weggedut onder Albert's eettafel.

 

Hondenschool Cursus A - HSV les 0

Vandaag zou de eerste les weer zijn op de hondenschool (cursus A). Dit keer bij Paula. Ik had niet gelezen dat de lessen een week opschoven, dus kon ik een keertje meelopen bij Jodo bij wie we de puppyklas hebben gevolgd. Zo kon Kensho alvast weer even wennen en we waren er nu toch. Een extra les dus.

Kensho had alle aandacht voor de omgeving en niets voor mij. Zoveel hondjes weer bij elkaar en het was zo lang geleden. Hij wilde er dus allemaal maar op af om te spelen. Gelukkig is ie corrupt. Met beloningssnoepjes en Rodi worst heb ik hem kunnen omkopen en heeft ie uiteindelijk alle oefeningen goed gedaan.

 

 

Programma van de les:

 1. Aandacht vragen (de hond zit links).
 2. Commando <VOLG> geven en dan even later met het linkerbeen wegstappen. De hond loopt links.
 3. Recht vooruit lopen (kies een punt ver weg) en dan een hoek van 90 graden naar rechts (deze draai rustig maken zodat de hond de tijd heeft te volgen).
 4. Halt houden. In de aanleerfase in drie stappen het tempo vertragen en dan pas stoppen. De hond laten zitten.

 

23-01-2006 > Thuiswerkdag en Kensho moet wat zelfstandiger worden

Vandaag de hele dag thuisgewerkt. Kensho weet dan dat ik er ben en vraagt soms om aandacht. Ik ga er niet op in. Pas als ie ophoudt met piepen mag ie naar binnen. Hij moet leren alleen in de tuin zijn, zodat ie ook 's nachts rustig blijft.
Na de lunchwandeling (gelijk even bij de dierenarts ontwormtabletten en preventieve antivlooien/teken pipetjes meegenomen en daarna weer even gaan kijken bij de schapen en geiten) mocht Kensho wel binnen onder mijn bureau liggen terwijl ik aan het werk was. En dan is ie een tevreden hond.

Zolang zowel Tommie als Kensho onder het bureau liggen te dutten is er niets aan de hand. Maar als Tommie opstaat, gaat Kensho er gelijk achteraan. Gisterenavond was ie erg lief voor Tommie, kwispelend ging ie haar wassen. Maar dat leverde kletsnatte oortjes op voor Tommie, die het toch maar gelaten onderging en zelfs knorde. Want als ze wegsprint, is dat te leuk voor Kensho om niet achteraan te schieten en dan wordt het een te hard spelletje.

 

26-01-2006 > Veranderingen in de Akita op een leeftijd van 21 weken

Allemaal veranderingen:

 • Kensho is aan het wisselen en ik zie ook opvallend grote spierwitte kiezen achterin. Is me niet eerder opgevallen... zeker ook nieuw.
 • Verder is ie aan het ruien geslagen. Op zijn billen laten allemaal plukjes onderwol los. Het is er alleen nog geen weer voor om je jas uit te doen. Misschien komt het omdat ie ook veel binnenshuis is?
 • Hij lijkt ook te puberen. Zijn gedrag is niet meer zo voorspelbaar. De ene keer slaap ie superbraaf door tot 8 uur (ik had me verslapen en Kensho heeft daarbij aangetoond dat ie echt wel tot 8 uur stil kan zijn in zijn bench zonder te plassen) en de andere keer gaat ie om 6 uur alweer piepen. De commando's die hij goed kent volgt ie niet meer altijd op. Ik geef het commando maar 1 keer, en Kensho toont ook maar weereens aan dat het hondengeheugen echt wel langer is dan 2 seconden. Hij doet het vaak uiteindelijk wel, maar dan na lang wachten en tergend langzaam. Voor zo'n uitvoering krijg ie wel een 'goed zo' te horen (hij heeft het toch maar gedaan), maar een voertje krijgt ie alleen als bij een goede uitvoering direct na het geven van het commando.
 • Hij daagt me uit buiten (veel minder binnen) en accepteert niet dat ik mijn hand op zijn rug leg dan. Is wilder dan anders en als ik dan de visite waarschuw dat Kensho vandaag wat drukker is dan anders, komt ie poeslief binnen. Springt 1 keer tegen het bezoek op en gaat dan gelijk rustig voor de bank liggen.
 • En ineens is ie bang. Stoere Kensho die nooit bang was, heeft nu dagelijks hevige angst tijdens de gewone wandeling voor graafmachines, bussen en vrachtwagens. Toch allemaal zaken die ie tig keer eerder heeft gezien en daarbij absoluut niet onder de indruk ervan was. Nu trilt ie, gilt ie, gaat ie hijgen, wilt niet verder etc. Ik doe (natuurlijk) alsof er niets aan de hand is (er is ook niets aan de hand als er een bus voorbij rijdt of een vrachtwagen piepend aan het keren is, maar goed). Als we er dan voorbij zijn zie je alle kalmerende signalen uit het boekje de revue passeren. Steevast moet Kensho dan gapen en schudt ie zijn vacht eens goed uit.
 • Al een hele tijd heeft ie binnen geen 'ongelukjes' meer gehad. Op electrische apparaten krijg je vaak een jaar garantie, maar bij pupjes is het precies omgekeerd. Tot een jaar mag je geen garantie geven (op zindelijkheid in dit geval) en kan er altijd een 'ongelukje' gebeuren. Het was nu toch al weer een behoorlijk tijdje geleden. Maar toen Kensho vandaag achter Tommie aanzat en ik 'Nee' riep liet ie midden op het vloerkleed zijn plas lopen.

Maar als dit de beginnende puberteit is, dan is ie er wel vroeg bij. Volgens 'het boekje' is de puberteit pas na 6 maanden te verwachten en hij is vandaag precies 5 maanden oud geworden.