Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

5 maanden oud (26 januari tot 26 februari 2006)

 

28-01-2006 > Spelen met een wolf in het bos

Met Kensho naar het Panbos geweest. Daar kwamen we een stel tegen met een Saarloos Wolfshond, een tweejarig teefje genaamd 'Wolf'. Kensho en Wolf waren een mooi koppel en konden samen erg goed spelen. Als twee oerhonden (het was alsof er een wolf met een vos aan het spelen was zo tussen de bomen) verstonden ze elkaar erg goed en hadden ze dezelfde speltechniek. De blijheid straalde van hun gezichten en samen pakten ze ook het ene na het andere hondje aan. Best erg hoor, met zijn tweeen een zwarte labrador domineren totdat die hond zijn staart zo laag had dat het topje zijn buik raakte. Maar het is altijd zonder geweld, in die zin dat er geen geblaf, gegrom of gebijt bij aan te pas komt. Dat kun je van de 'andere hond' vaak niet zeggen. Zowel Kensho als Wolf waren niet onder de indruk van blaffen. Mooi om te zien hoe ze met elkaar communiceerden. Alsof de een tegen de ander zei 'zullen we nog even naar die hond gaan'. Ze hebben samen een kuil ontdekt, achter elkaar aan gerend, om beurten bovenop de ander gestaan, en gewoon lekker geravot. Sander gaat de foto's die hij met zijn telefoon heeft genomen mailen en dan zet ik ze alsnog op de site (hopelijk gaat dit nog lukken, want het waren mooie plaatjes).

Kensho kan nog net in de breedte in zijn bench liggen.

 

29-01-2006 > Les 1 (nu echt) op de hondenschool van cursus A

Nu de echte les 1 van cursus A. Kensho was erg braaf. Een grote verandering t.o.v. vorige keer. Hij hoorde zeker tot de beste van de klas.

 

31-01-2006 > Akita pupje leert door ervaring en heeft stoeipartijtjes nodig om een sociaal repertoire op te bouwen

Kensho trof weer een nieuw speelkameraadje op het strandje aan de Strijkviertelplas. Dit tweejarig teefje speelde erg wild. Beet in Kensho's nek en liep hem hard omver. Kensho heeft meerdere malen gepiept en het ging er hard aan toe. Een keer kwam ie naar mij toe om steun te zoeken. Ik heb hem zijn gang laten gaan omdat ie zelf steeds weer de confrontatie opzocht. Steeds opnieuw ging hij met zijn poten op de schoft van de andere hond staan, die dat niet op zich liet zitten. Niet eerder heb ik de expressie op Kensho's gezicht tijdens een stoeipartij zo gezien: ontblote tanden en echt happen. De zwarte haren op zijn rug (die drie keer zo lang zijn als de rode haren, en ook gestreept zijn: rood - zwart - rood) stonden rechtop. De andere hond liep ook het water in en Kensho volgde. Dat was ook nieuw. Zelf bleef ie alleen aan de waterkant staan om wat te drinken, maar nu stond ie tot halverwege zijn poten in het water.

 

02-02-2006 > De voortijdige pubertrekjes van Kensho zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.. vast tijdelijk !

En weer een dag met voorbeeldig gedrag. Kennelijk was het maar een oprisping die puberteit en "beseft ie" dat ie aan de vroege kant was. Het zal later nog wel losbarsten. Het is gewoon een fantastisch superhondje!! :-)

Bij het loslopen aan de Strijkviertelplas houdt ie mij goed in de gaten en als ik me verstop achter een boom komt ie hard aangerend. Hij komt ook als ik roep. Vandaag kwamen we een witte herder tegen en Kensho wilde natuurlijk met hem spelen. Deze herder had daar helemaal geen zin in en gromde Kensho van zich af. Na de eerdere confrontatie deze week leert Kensho toch beter kijken naar zijn tegenstanders (hij kan er steeds minder op rekenen dat ze zachtjes met hem zullen zijn, want tenslotte ziet ie er steeds minder uit als een pup). Het zwarte schild met de driedubbel zo lange haren op zijn rug stond rechtop, maar Kensho bleef proberen de herder over te halen tot spelen. Gelukkig had ie een mooi excuus het op te geven toen ik hem bij me riep. Zo kon ie zonder gezichtsverlies de pogingen staken.

Als we thuiskomen laat ik Kensho voor de deur zitten als ik mijn sleutel nog moet pakken. Als deur opengaat loop ik eerst naar binnen en roep dan 'kom maar' tegen Kensho, die dan binnengekomen weer moet gaan zitten. Dan kan ik rustig mijn schoenen uitdoen en mijn jas ophangen, doe zijn riem af en als ik zeg 'Kensho vrij' stuift ie de woonkamer in op zoek naar speelgoed of Tommie (wat voor Kensho niet zo heel verschillend is). De tijdsperiode dat ie moet blijven zitten maak ik steeds langer, maar ik zorg dat het geen voorspelbare routine wordt en geef hem ook weleens vrij als ik mijn schoenen nog aan heb, of mijn jas nog niet uit heb gedaan. Zo moet ie blijven opletten... en dat doet ie voorbeeldig!

Buiten loopt ie supernetjes mee aan de slappe lijn, links naast mij. En als het donker is geeft ie tegemoetlopende mensen een zware 'Woeh!' ter waarschuwing dat ze niets in hun hoofd moeten halen. Maar Kensho is nog niet zo ervaren: alles dat anders is dan anders wordt tegenwoordig uitgewoeht. Zijn drempel ligt overdag niet zo hoog, maar is het donker dan let ie erg goed op. Een buitenlamp die veel te fel schijnt, een auto die met alarmlichten midden op straat staat, een verdwaald winkelwagentje met folders, vuilniszakken naast de stortkoker... het is volgens hem allemaal niet in orde (en geef hem eens ongelijk ;-)).

 

Na het werk kwam collega en hondenliefhebber (hij heeft er zelf 4 !) Sander nog op bezoek om Kensho te bewonderen. Kensho kreeg een lekkere massage en een nieuw kluifje. Maar Kensho is niet zo'n kluifhondje... waar een andere hond maximaal 5 minuten over doet, doet Kensho weken mee. Hij houdt ook zijn speelgoed netjes en heel (net als ik vroeger trouwens) en blijft van mijn eigendommen af. Het bezoek vond ie toch wel raar, hij rook andere honden (en hield zijn oortjes plat bij de begroeting), vond de massage lekker maar toch ook spannend (want bij de wandeling na afloop heeft ie weer even staan kokhalzen.. dit gebeurde voor het laatst op eerste kerstdag).

Kensho wrong zich in allerlei bochten.

 

05-02-2006 > Les 2 op de hondenschool (cursus A) verliep erg goed :-)

Verbeterpunten om op te trainen de komende week:

  • Kensho moet links naast mij zitten in plaats van schuin voor mij. Hier trainen we op met hulp van een hulpmuurtje.
  • Kensho reageert veel sterker op non-verbale commando's, maar op het examen zou mij dat punten kosten en we daarom misschien het diploma niet halen. Dus niet omdat de hond ongehoorzaam zou zijn of het gevraagde niet goed uitvoert, maar omdat ik een andere trainingsmethode hanteer dan op de hondenschool. Het handgebaar bij 'af' moet vervangen worden door het gesproken commando. Maar doe ik dat, dan krijgt Kensho spontaan jeuk. Hij weet het wel, want heel soms is het handgebaar niet nodig. Maar als ik zeg 'af' dan kan ie kijken alsof ie er helemaal niets van snapt en bij een klein beetje handgebaar laat ie zich soms prompt op de grond zakken alsof ie ineens geen pootjes meer heeft zo snel.

Binnenfoto met weining verlichting en een lange sluitertijd.

Kensho kon lang genoeg stilliggen om deze scherp te krijgen.

 

 

07-02-2006 > Even spelen met de camera.... Kensho is toch niet verlegen zoals sommige honden.

Profiel links, middenvoor en profiel rechts....
Wandeling van het Prinses Amaliapark naar het Vlinderpark in Leidsche Rijn...

Terug over de Groenendijk....

...en weer thuis voor de voordeur.

   

En zo ziet de vlek op Kensho's rug er nu uit. Lange haren in de vorm van een schelp.

 

08-02-2006 > Fotoverslag van een Kensho - Tommie interactie

1

 

 

13 stappen..... een ongeluksgetal weliswaar, maar het loopt goed af !

Het is nodig dingen op zijn beloop te laten en een oogje in het zeil te houden. Als ik Kensho en Tommie gescheiden van elkaar zou laten leven, wennen ze nooit aan elkaar en houd ik de situatie in stand.

Het kost nu wel wat werk. Ik moet steeds mijn aandacht erbij houden zodat ik kan ingrijpen als dat nodig is (en soms moet ik de een of de ander even corrigerend toespreken (en gelijk daarna weer belonen als ze zachter doen)). Maar het is een investering.... straks heb ik twee beestjes die met elkaar kunnen samenleven.

2

3

4

Even snuffelen in haar vacht mag best....

5

.... maar niet te ruw!

6

7

8

Kensho achtervolgt Tommie en springt uiteindelijk over haar heen om te voorkomen dat ze de verhoging bereikt vanaf waar ze sterker is.

9

10

Tommie loopt gewoon door en bereikt haar 'troon'.

11

12

Zodra Tommie een verhoging heeft bereikt, veranderd de houding van Kensho en wordt ie veel voorzichtiger. Hij kiest ervoor de stoppen en gaat wat verderop liggen slapen.

13

14

15

 

En we zijn weereens in het Panbos in Bosch en Duin

Kensho ontmoet een ander hondje in het Panbos. Ze maken contact en rennen daarna samen speels weg.

Kensho komt goed terug, maar gaat soms erg ver weg.

Heel ver...

Kietelen over zijn buik vind ie nog steeds erg lekker.

 

13-02-2006 > Kensho gaat werken en uit logeren

 

Kensho gaat 2 nachten logeren in Breda en gaat overdag met mijn moeder mee naar haar werk.

Woensdag werd ie weer thuisgebracht.

 

17-02-2006 > Akita diarree..... 'we' melden ons ziek en gaan niet naar school.... dat wordt vasten

Kensho is ziekjes en heeft heftige diarree. Ik moet hem laten vasten, hij houd niets binnen nu.

We hebben ons moeten afmelden bij de hondenschool.

 

20-02-2006 > Nu Kensho weet wat honger is, is ie niet meer zo kieskeurig en eet ie beter

Het gaat al steeds beter en Kensho heeft gezonde honger. Hij krijgt zijn voer nog steeds in kleinere porties dan eerst, verspreid over de dag. Bijkomend voordeel na deze episode is dat Kensho nu ook zijn brokjes lust zonder paté of zalm erdoorheen en hij heeft kluifjes ontdekt (dat die zijn om op te kluiven en niet alleen mee te spelen).