Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

7 maanden oud (26 maart tot 26 april 2006)

 

29-03-2006 > Kensho weer opgehaald na een weekje Egyptische zon

Kensho 's avonds weer opgehaald bij mijn moeder in Breda. Hij is 8 keer met haar meegeweest naar MJK Leathers en was erg blij mij weer te zien. Op een poging een kadetje gerookte kip te stelen is ie wel braaf geweest, al kon mijn moeder hem soms wel achter het behang plakken. Hij heeft zich groot gehouden, maar we vermoeden dat ie mij toch wel gemist heeft. Thuisgekomen probeert ie zijn vaste plek te besproeien, maar verliest zijn evenwicht als ie op drie poten staat. Daarna lopen we echt ons huis in en na wat spelen met een balletje heeft ie staan overgeven. Kennelijk maakt de terugkeer toch wel indruk.

 

30-03-2006 > Kinderen mogen Kensho niet OP zijn hoofd aaien, wel aan de zijkant want dan blijft ie rustiger

In het park kwamen we twee kleine kinderen tegen die Kensho wilden aaien (zoals we er vandaag wel meer tegenkwamen die dat wilden en deden). Zolang ze maar niet bovenop zijn bol aaien is het goed, niet dat ie verder iets doet maar hij moet wel rustig blijven. Deze kinderen gingen grommen en springen en Kensho ging daarom ook blaffen en springen en zo daagden ze elkaar uit. Kensho geniet er erg van en de kinderen hadden ook lol.

Vragen van kinderen deze week:

  • "Is dat nou een weerwolf?" (deze staat nu wel met stip op 1 :-) )
  • "Is dat een vos?

 

02-04-2006 > Verkleumen tijdens de les op de hondenschool.

Les 10 van de cursus A op HSV Leidsche Rijn (maar niet onze tiende les). Volledig natgeregend en tot op het bot koud geworden. Wat een hondenweer! We moeten ook altijd zo lang stilstaan.

 

DE TUIN - VOOR & NA: Een akita in de tuin, bezint eer ge begint !

Als je nu een Akita aanschaft heb je een groot voordeel, je kunt hieronder zien wat zo'n beestje met je tuin kan doen. Daarbij moet ik wel volledig zijn: Kensho heeft in huis NIETS gesloopt en is zelfs zeer zuinig op zijn speelgoed (net als ik vroeger).

Voordat kleine Kensho (zie foto links, het hummeltje van 7 weken) zijn intrek nam.

En dezelfde tuin, nu met een Kensho van 7 maanden oud. Een bijkomend voordeel: ik moest het houtwerk vrijmaken van klimop voordat de schilder dit voorjaar aan de gang kan.... nou... dat hoef ik dus niet meer te doen.

 

06-04-2006 > Kensho baalt dat het regent, maar wil wel buiten slapen

Kensho had zijn deken uit zijn hondenhok gesleept naar buiten. Hij wilde in de openlucht slapen en dat ie precies wat ie ging doen. Tot het in de vroege ochtend ging regenen. Hij liet duidelijk weten dat ie baalde en begon te piepen. Zijn dekentje nat, hij nat... terwijl ie gewoon bij de eerste druppel had kunnen verhuizen zijn hok in.

Het blijft toch mooi dit soort plaatjes:

 

07-04-2006 > Akita pubertrekjes ofwel kleine jongetjes worden groot

Kensho is aan het puberen, ofwel het is een jongetje dat met de grote mannen mee wilt doen. Zo ruikt ie aan een lantaarnpaal en besluit dan zijn eigen geur eroverheen te vlaggen. Hij licht zijn pootje op en laat wat urine lopen en.... het belandt ver naast de lantaarnpaal op het troittoir. Verbaasd kijkt ie ernaar en vraagt zich af wat ie fout doet. Bij een boom gaat het beter. Hij klimt zo hoog mogelijk op de wortels en mikt dan goed op de stam. Nu denken andere honden dat ie groter is dan ie is (of is dat het effect dat Kensho met zijn actie hoopt te krijgen... of in elk geval... dat is hoe ik het interpreteer).

 

08-04-2006 > Zonaanbidders

Toch erg snel gegaan het laatste half jaar. Raar als je je bedenkt dat toen Kensho in oktober kwam, hij nog kleiner was dan Tommie.

 

09-04-2006 > Les 11 van cursus A en nu lekker in de zon

En het ging SUPER !! Binnen het vak keren, zit - af en weer terug naar zit. Achteruit spelend het vak verlaten... helemaal goed. Apporteren, gebit tonen... allemaal goed. En na de eerste dolheid die een paar minuten duurt omdat Kensho het zo leuk vind zoveel hondjes bij elkaar te zien, weet ie dat het menes is en zit ie keurig naast mij op de streep..... een uur lang!! Daarna thuis nog even het 'Hier'commando geoefend. Want dat doet ie niet zo goed. Als ie uitgelaten moet worden gaat ie vaak eerst een speeltje opzoeken, kijken waar Tommie is, etc etc.. en komt dan pas om in zijn tuig gehesen te worden (waarbij ie overigens wel heel goed meewerkt, het eerste voetje doet ie zelf door het gat, het tweede doe ik).

 

's Middags met Peter in het Panbos gaan wandelen. En in tegenstelling tot de weersvoorspelling was het nog steeds droog en zonnig.

 

 

Hieronder de Shoot & Select feature van mijn nieuwe camera, die achter elkaar blijft doorvuren zolang je het knopje ingedrukt houd.

1

2

3

4

 

Links Kensho na het Zit & Blijf commando. Hij kijkt nu zijn speelkameraadje na die wegrende, dus erg goed dat Kensho zo lang bleef zitten. Het was overigens toch maar een saai speelkameraadje. Het heeft vandaag vele saaie en chagerijnige honden gekost voordat we er eentje tegenkwamen die wel wilde spelen.

Relatief nieuw is de sluip & attack techniek van Kensho, die voortkomt uit zijn jachtinstinct. Van oudsher is de Akita een jachthond die werd ingezet bij de jacht op groot wild (en dus niet een sledehond a la de Husky). Kensho drukt zich tegen de grond en sluipt als een soldaat dichterbij, om dan ineens uit te schieten.

 

12-04-2006 > Calculerend akita gedrag

Kensho rende achter eenden aan toen ie losliep bij de Strijkviertelplas. Gelukkig stopte hij wel steeds voor de sloot. Maar toen zag ie ineens een reiger aan de overkant en daarvoor wilde ie kennelijk wel meer moeite doen. Hij ging de sloot in, net daar waar er allemaal modder en stro in drijfde. Tot aan zijn buik was ie vies. We waren al op weg naar de auto, maar toen ben ik maar weer terug naar het strandje gelopen om hem daar in het water af te spoelen. Zijn witte poten waren zwart. En helaas... weer mijn camera vergeten mee te nemen.

 

15-04-2006 > Brutaal Akita puberhondje

Ja... weer mijn camera vergeten. Kensho werd vandaag het water ingelopen door een veel grotere en zwaardere Leonberger. Toen Kensho tot over zijn buik in het water stond duwde de Leonberger Kensho onder water. Zijn gezicht betrok en met platte oortjes kwam ie het water uit. Snel herstelde hij zich en ging de Leonberger opnieuw uitdagen door achter hem aan te rennen (terwijl deze hond duidelijk niet wilde spelen, en vriendelijk bedankte) en op zijn rug te gaan staan met zijn voorpoten.

Kensho´s zijn pogingen om te vlaggen zijn nog erg lachwekkend. Zijn gewiebel op drie poten is weinig effectief, omdat zijn urinestraal gewoon belandt daar waar ie ook zou zijn belandt als ie op vier poten had geplast. Zijn pogingen om te mikken op een boom of lantaarnpaal gaan ongeveer 30 centimeter ernaast. Maar al doende leert men en Kensho is zeker een volhouder. Nog eventjes denk ik en hij raakt precies daar waar ie het wil. Een kunst die mannen nu eenmaal belangrijk vinden.

 

16-04-2006 > Eerste paasdag

Kensho is meegegaan naar Albert en Andrea in Eindhoven, waar we eerst een paaslunch hebben gehad. Het was een dag vol met nieuwe indrukken. Naar het Prehistorisch Openluchtmuseum in Eindhoven waar mensen in lange lappen en rammelende harnassen rondliepen, waar kinderen met houten schilden en houten zwaarden op elkaar inramden en waar alles anders was dan anders. Kensho voelde zich helemaal niet op zijn gemak. Bibberde en had zijn staart omlaag. Dat veranderde gelukkig toen hij het kippehok ontdekte en in een oogwenk was ie alle commotie vergeten.

Nog een nieuwigheid: we kwamen een andere Akita tegen. Voor het eerst sinds Kensho bij mij woont.

Deze Akita is 1,5 jaar oud (links). Kensho is nu 7,5 maand. Ook de Akita van 1,5 jaar is nog niet uitgegroeid (wel qua hoogte, maar niet qua breedte).

 

Daarna is Kensho meegeweest naar het Ethiopisch restaurant, waar ie onder de tafel moest blijven liggen. Dat deed ie niet helemaal goed en hij worstelt op dit moment met zijn waakinstinct. Veel vals positieve alarmen (voor wie onbekend is met deze term: niet dat ie vals is, maar dat ie ten onrechte aanslaat). Zo liet ie zijn behoorlijk zware blaf horen bij elke nieuwe klant.

En volgens mij vind ie het wel stoer die blaf. Want eenmaal thuisgekomen en uit de auto, liet ie hem weer horen. In het donker weerkaatste de zware woef op de omringende flatgebouwen de slapende wijk over. Maar dit gaat wel weer over. Straks heeft Kensho meer ervaringen in zijn rugzakje en weet ie wat ok is en wat niet.

   
Nog een paar foto's uit het Prehistorisch Dorp

Broertje Albert (Appie) & Andrea

In het hutje slaapt een oerzwijn.

   

17-04-2006 > Tweede paasdag

Gewandeld aan de jachthaven Marnemoende die in aanleg is (nu in gebruik als winterstalling). Kensho's begroeting van deze voor hem nog vreemde mensen was buiten proportie. Hij worstelt duidelijk met zijn waakinstinct dat op deze leeftijd intrede doet. Gelukkig herstelde hij redelijk snel, maar niet na minutenlang blaffen en ook pas na het oppeuzelen van een bullepeesje.

 

18-04-2006 > Wandelrondje door Leidsche Rijn

 

19-04-2006 > Werkuitje voor Kensho

 

Tussen de middag naar het strandje aan Strijkviertel geweest samen met Suzanne. Daarna op weg naar huis even bij Oracle gestopt en met Kensho een rondje over de werkvloer gemaakt. Netjes ging ie iedereen begroeten met het pluche schaap dat op mijn bureau staat in zijn mond.

 

21-04-2006 > Het evenwicht houden op 3 poten gaat al beter, haha

Dat op drie poten plassen gaat al beter. Kensho houdt zijn evenwicht, maar precies mikken op een lantaarnpaal of boom heeft ie nog niet onder de knie.

Graven blijft ie leuk vinden. Laatst ook in de tuin. Ik dacht eerst dat ie over het hek was gesprongen, maar slimme Kensho bleek een andere oplossing gevonden te hebben. Gisteren trof ik aan dat ie het hek omhoog had getilt en eronderdoor was gekropen. Het is dan ook maar gaas dat aan bamboestokken vastzit.

Uit zichzelf gaat ie niet verder het water in dan dit. Als andere honden komen spelen dan gaat ie in zijn spel wel wat dieper.

Hier schudt Kensho zijn vacht uit. Het is een momentopname dus en Kensho's minst flatteuze foto.

En toen kwamen we dit driejarig teefje tegen, waar Kensho mee heeft gestoeid.  

 

24-04-2006 > Wandeling in het Panbos met Alaskan Malamute

 

Wandelingetje in het Panbos samen met Angelique en haar Alaskan Malamute.

Onderweg kwamen we Anne tegen van hondenuitlaatservice Bello met een roedeltje honden. Kensho liep ver vooruit en had al kennisgemaakt. Ze zei: "Wat een lieve Akita is dat." Kensho is ook erg vriendelijk naar iedereen, soms net een Golden Retriever.

 

Kensho gaat hieronder zitten op commando van Angelique. Gisteren probeerde de instructrice op de hondensportvereniging hetzelfde, maar toen luisterde Kensho niet (en dat was trouwens ook precies de bedoeling!). Toen Kensho nog een klein pupje was hadden we thuis privé-les van Angelique. Kan ik iedereen met een hond aanbevelen trouwens, dus kijk eens op haar website.

Je ziet het niet op de foto, maar hier was Kensho bezig een vlinder te achtervolgen.