Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

1 jaar oud per 26 augustus 2006

 

26-08-2006 > Kensho is jarig en wordt 1 !!

 

Kensho is vlak na mij jarig

en hij ontving een kaartje van zijn broer Daigo met een snoepstaafje erbij, lief he?

 

28-08-2006 > Kensho opgehaald bij MJK Leathers in Oudenbosch

Kensho opgehaald in Oudenbosch.

Rechts op de foto met tante MJ(K).

Daarna zijn we nog naar het verzorgingshuis geweest waar Opa zit. Toen we binnenkwamen waren er best veel mensen die natuurlijk wel opkeken dat er zomaar zo'n grote hond binnenliep. Daar wordt Kensho nog wel onzeker van, al die starende blikken van mensen die verder niets zeggen. Daarop laat ie zijn zware blaf horen, waarop de mensen nog strakker kijken en Kensho nog meer gaat blaffen, waarop..... toen verscheen de manager die een aparte kamer regelde voor mij en Kensho, waar we even met Opa en Oma konden zitten apart van de rest. Met de tijd werd Kensho wel rustiger. En als pupje was ie daar zo stil en vond iedereen hem lief.

 

Zoek de verschillen - puzzel

Kensho bedoelt het lief, maar Tommie bedankt ervoor.

 

04-09-2006 > Meehuilen met het luchtalarm is slechts 1 keer leuk volgens Kensho

Weer de eerste maandag van de maand. Na wat vorige keer gebeurde zat ik nu klaar met camera in de filmstand in de aanslag. Maar nee.. nu ging Kensho niet meer meehuilen. Het reageerde wel alert op het luchtalarm, maar toen hij vond dat het te lang duurde blafte hij twee keer en dat was het dan :-(

Gewandeld met Angelique en haar Malamute Kûviak in het Panbos. En vergeleken met die Alaskan Malamute reu van 3 jaar oud (die ook 5 cm groter is dan de rasstandaard voorschrijft) is Kensho nog steeds een klein ukkie, een kwajongen, een rekeltje.

 

De zomer is terug

Nog even genieten van de zon nu het nog kan.

 

 

12-09-2006 > Wandeling met Alaskan Malamute

En weer heerlijk gewandeld en bijgekletst met Angelique en Kûviak.

Kensho daagt uit....

 

... en wordt op ludieke wijze op zijn nummer gezet ;-) Daarna geen problemen meer, hij weet nu waar de grens ligt.

Dat wist ie natuurlijk al wel, maar je kunt nooit tevoren zeker weten dat het op 12 september hetzelfde is als op 4 september. En wie niet waagt die niet wint... niet geschoten is altijd mis... en 'nee' heb je, 'ja' kun je krijgen.

Kensho treft een speelmaatje in het bos....

... maar omdat vandaag erg warm is liggen ze al snel in de schaduw uit te rusten.

 

Over bullepeesjes

 

Bullepeesjes komen in klein gechopt of zeer groot formaat. Gemiddeld 75 - 85 cm!

Het voordeel van die grote is:

1. Je doet er véél langer mee.

2. Je hebt je poten er niet bij nodig om eraan te kluiven.

Voor een pees vond ik het al zo lang dus ben ik eens gaan Google-en naar wat een bullepees nu eigenlijk is. Vind ik dat het het geslachtsdeel van een stier is, dat door uitdroging keihard is geworden. Nou... ik vind het nog steeds lang.

Raar idee nu ik weet wat het is. Zo'n ding op het vloerkleed.

 

15-09-2006 > Op visite bij Patrica in Wijk bij Duurstede

 

Kensho is een plaatje in deze tuin en hij vind het heerlijk om op kiezels te liggen, want het groen prikte.

 

16-09-2006 > Akita's leven vanuit hun gevoel en zijn erg artistiek ;-)

Mama op bezoek. De bel gaat, ik open de voordeur, Kensho kijkt en zodra hij mama herkent wordt ie helemaal wild. Rent door haar benen door, springt, snuift, briest, platte oortjes, helemaal gek. Kensho leeft vanuit zijn gevoel en hij wil zeggen 'leuk je weer te zien'.

Deze compositie is van Kensho zelf.

 

18-09-2006 t/m 22-09-2006 > Workshop 'Stap Contact Methode' bij Klaas Wijnberg op Ameland

 

 

klik op onderstaand logo voor informatie

NB

Van de workshops zelf zijn er geen foto's gemaakt, de foto's hieronder zijn gemaakt tijdens onze privé wandelingen, de theorieles en napraten in het gras.

De basis is kijken, contact ...

... en samenwerking.

 

 

Angelique met Kûviak

Ontneem een hond (of wie dan ook) nooit zijn passie !

Anders doof je het vuur in het beest.

Kensho's passies zijn:

1. Loopse teefjes (wie durft...?)

2. Graven

3. Speuren

4. Jagen

Zie op de foto rechts een uitvergroting van Kensho, zodat je de uitdrukking op zijn gezicht tijdens het gezamenlijk rennen goed kunt zien.

 

Elke middag theorieles in de verbouwde oude melkstal. De honden mochten erbij zijn (mits ze stil bleven). Kensho ligt onder mijn tafeltje te dutten. Zoals al eerder is gebleken...hij kan erg goed wachten (zie rotsklimfoto's).

 

Zo één op één kunnen Kensho en Kûviak het aardig met elkaar vinden, maar Kensho is continu op zoek naar zijn grenzen en is grensverleggend bezig. Hij heeft dus ook wel een paar keer op zijn donder gehad van Kûviak deze week. Maar niet in die mate dat Kensho hem gaan mijden (i.t.t. Dorus de labrador reu).

Kijk hieronder maar naar alle provocaties die de aanleiding waren voor Kûviak om deze "kleine donder" eens op zijn nummer te zetten.

Dominerende handeling: overstaan

Dominerende handeling: poot op schoft

Dominerende handeling: berijden

Kensho...

Een wolf in schaapskleren of

een schaap in wolfskleren ?

 

In zijn eentje durft ie (nog) niet veel, maar Kûviak is zijn partner-in-crime wanneer ze gezamenlijk een dominante reu aantreffen (ze gedragen zich als jaarlingen, wat voor Kensho wel bij zijn leeftijd past).

Het met elkaar meedoen, zodat er een groepsactiviteit ontstaat, wordt "allelomimetisch" gedrag genoemd, en de Engelse term hiervoor is "ganging up".

Het is een normaal fenomeen bij sociaal levende dieren. Bij honden kan dit gedrag al waargenomen worden rond de leeftijd van ongeveer 7 weken.

Het met elkaar meedoen kan van alles inhouden. Gezamenlijk naar een voorwerp rennen, maar ook met een hele groep op een andere hond afstormen en die grijpen. In zo'n situatie zal het slachtoffer altijd het onderspit delven. De opwinding binnen de groep is tijdens zo'n groepsactiviteit erg groot en wordt bij de individuele honden door het groepsgebeuren alleen maar aangewakkerd.

Kensho laat zich vallen in de kuil die ie net heeft gegraven. Dus wie een kuil graaft voor zichzelf....

Echte zeehonden ;-)

heel behoedzaam gingen ze in overleg het water in

Er is een tijd van werken en een tijd van ontspanning.

"The World By Kensho" # I

 

Speelhouding van Kûviak

Bij de baas komen (houding voor korte afstand).

 

 

Bij de baas komen (houding voor lange afstand).

Resultaat (a work in progress):

Een ontspannen hond rijker & een rose bril armer.

Disclaimer: De teksten op deze website zijn geschreven met een rose bril en berusten geenszins op de werkelijkheid !!!

 

 

 

En tot slot nog even een sfeerplaatje van Ameland en het Wad:

 

 

En weer op weg naar huis.....

 

24-09-2006 > Naar Fort Asperen Ark: A Peter Greenway Flood Warning

Kaki day: Leslie blijkt fan van Steve Irwin (RIP) en aan zijn handgebaren te zien vertelt ie een soortgelijk avontuur "she was beautiful and I grabbed her" of zoiets ;-)

De kelder van het fort stond onder water. Iedereen moest op laarzen naar binnen en er waren hier en daar roosters geplaatst om tussendoor op te staan. Eerst wilde Kensho daar niet vanaf. Met wijdgespreide tenen liep ie van rooster naar rooster. Uiteindelijk liep hij relaxed door het water. Er was ergens een verlicht vierkant waar ik hem in kon lokken. Hij heeft zich buitengewoon goed gedragen, want in het fort was omwille van de expositie een onheilspellend lawaai en vreemde lichteffecten. Kensho bleef erg rustig.

Even terugkomen op de vraag in het groen die eventjes terug op deze pagina werd gesteld: Toch een schaap in wolfskleren dus?

Trappen hadden we niet veel geoefend. Vandaag was zijn vuurdoop wat dat betreft. Eerst de donkere smalle en soms steile trappen in het fort. Daarna buiten de loopplank en een metalen open trap. Op en af, Kensho deed het behoedzaam en erg goed. Geen verkeerde beweging, geen angst.

Na afloop van de expositie nog gegeten in een chinese snackbar. Er was daar een grote spiegelwand en ineens zag Kensho dus een 'andere Akita'. Hij fixeerde, gromde steeds harder binnensmonds. Daarna liep ik op de spiegel af, klopte erop en Kensho kwam uit zijn trance. Hij liep ook op de spiegel af, snuffelde eraan en liep enigszins beschaamd (antropomorfisch gesteld althans) mee de snackbar uit.

Hij is er erg moe van geworden, wat zal ie slapen vanavond.