Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

21 maanden oud (26 mei tot 26 juni 2007)

DEEL I

 

26-05-2007 > Het is nu zeker... de zomer komt er echt aan !

De eerste dag dat Kensho echt in de rui zit ! Dat werd tijd ook... afgelopen vrijdag was het weer 28 graden.

 

Vandaag ben ik naar de Nationale Huisdierendagen geweest in de RAI in Amsterdam. Honden mochten mee, maar omdat Kensho in een drukke menigte (die ook honden bij zich hebben) erg veel aandacht en alertheid vraagt, heb ik hem maar thuis gelaten. Ik wil namelijk even alles goed zien en fabrikanten wat vragen stellen in het kader van mijn onderzoek naar hondenvoer.

Deze dame, Elsbeth, van Freya treats heeft handgemaakte koekjes voor honden staan bakken. Ze is onlangs een pattiserie voor honden gestart.

Er zijn ook koekjes in de vorm van katten en kluifjes.

Wat zal fijnproever Kensho hiervan vinden?

Ik neem twee losse koekjes mee naar huis.

 

Hmmmm... hij inspecteert. Neemt het koekje in zijn mond, laat het weer vallen, kijkt ernaar, neemt het weer in zijn mond, weer eruit, een likje eraan etc etc. en dit gaat zo wel een kwartier door. Dan uiteindelijk een klein hapje. Mwah... heb je niet een stuk zalm ofzo, lijkt ie te vragen.

Ik proef zelf even van het andere koekje. Ik proef vooral deeg, geen zalm of lam ofzo. En Kensho houdt daar niet van. Het gaat zelfs zo ver dat ie niet van hondenkoekjes houdt of hondenbiscuits en dat soort versnaperingen. Nee, daar maak je hem niet blij mee. Als dat je bedoeling is, kom dan maar aanzetten met een hele sardine ofzo...

Kensho lijkt nog even te willen illustreren dat ie geen High Tea mietje is (excuus als ik nu iemand beledig), door aan te komen zetten met een runderknie en die stevig toe te takelen. Kensho vind zichzelf een stoere Akita reu en daar is ie duidelijk in.

Caketjes, muffins, brownies, cupecakes..... not for this canine!

Maar wat wel dan ? Zijn er dan helemaal geen koekjes die Kensho graag lust? O, jawel... lees maar verder!

 
27-05-2007 > Tweede dag op de Huisdierendag, maar nu MET Kensho

Een frisse regenachtige dag. Ik ruil de boswandeling in voor wat anders. Gewoon met Kensho nog een keer naar de RAI gegaan en dit keer voor zijn opvoeding en zijn portie geestelijke prikkels (want dat is minstens zo vermoeiend - vermoeiender volgens mij - dan lichamelijke prikkels zoals een fikse wandeling).

Zodra ie in Amsterdam uit de auto stapt is ie al 100% alert. Draaft hoog op zijn poten (in de paardenwereld heet dat 'met veel impuls'), kijkt van links naar rechts met een blik van "Where's the party?"

Hij heeft paarden gezien, kuikentjes van heel dichtbij, een paar konijntjes besnuffeld (al kwispelend), een paar grote konijnen benaderde hij anders (kennelijk vond ie dat geen huisdieren, maar slachtdieren), geitjes, katten, heel veel andere honden en een hoop kinderen.

Ook heeft ie verschillende producten getest. Met zijn neus langs allerlei soorten brokjes, maar geen hap nemen (Kensho is een fijnproever). TechniCal kon hem niet bekoren, geen enkele soort koekjes evenmin (fabriek dan wel handgemaakt), maar wat ie wel lekker vond was het droogvoer van Nutro, de holistische maaltijden van Nature Diet (ook geschikt voor humane consumptie trouwens... erg praktisch als je samen gaat kamperen of een lange trektocht maakt ;-)) en waar ie helemaal weg van was 'Viyo' een prebiotisch drankje voor honden. Hij heeft alle proefschalen op de stand leeggedronken en daarna hield ie bij elke stand de drinkbakken in de gaten. Zat er water in, dan ging ie op zoek naar de volgende. Op zoek naar 'Viyo'.

 

Je kon een fotoserie laten maken van je huisdier. Dus ja.... hebben we gedaan natuurlijk, hier zijn er drie uit de serie.

 

Een familie met een Shiba Inu (het kleine broertje van de Akita) waren erg geinteresseerd in Kensho. Een klein klikje met je tong is genoeg om Kensho's aandacht te trekken en als ie doorheeft dat je hem leuk vind, hou je dan maar vast. De Shiba eigenaar (een klein hondje gewend) kreeg van Kensho de full-treatment! Kensho ging rechtop staan tegen de man, hield hem met beide voorpoten vast (ze stonden zo oog in oog) en ging hem als een dolle aflebberen, in zijn gezicht, zijn linkeroor, zijn rechteroor... dit ging zo een paar minuten door. Het was een erg vreemd schouwspel dat wel de aandacht trok en het Shiba gezin kwam niet meer bij van het lachen. Ja... dit zag er echt raar uit. Na afloop zei de man lachend 'met zo'n hond kun je tenminste echt stoeien'.

Even later kwamen we langs een stand met allerlei speelgoedbeesten (grote.. niet om mee te spelen volgens mij, maar om als ligkussen te gebruiken). Kensho pakte in het voorbijgaan snel een paard en liep ermee weg. 'Hee hee.. ', riep de vrouw van het standje tegen Kensho, '...die moet je wel betalen... heb jij wel centjes?'

Martin Gauss presenteert diverse demo's en huisdierverkiezingen.

En Kensho kijkt geinteresseerd toe vanaf de tribune naar de Hulphonden demonstratie.

Nadat we een uur hebben rondgelopen is Kensho zo gewend geraakt dat werkelijk iedereen hem onverwachts mag aaien. Hij was hier heel lief naast een jongetje gaan zitten en heeft daarna ook een geschminked meisje een zacht likje gegeven toen ze hem aaide. Haar moeder was helemaal vertederd en toen ze dat liet merken sprong Kensho zowat hij haar op schoot. Zo is ie dan ook wel weer.

Door alle 'Viyo' die Kensho heeft gevonden en opgedronken was zijn blaas aan de volle kant geraakt. Eenmaal buiten waren er alleen troittoirtegels, dus wat doe je dan als nette opgevoede hond?

Ik zag Kensho eventjes nadenken. En daarna ging hij met zijn voorpoten in een bloembak staan zodat ie wat rechtop kwam en plaste zo tussen de bloemetjes op het zand. Er klonk luid gelach, want andere honden hadden al gewoon hun poot opgetilt en er tegenaan geplast.

 

We zijn gespot!!

Op een Japanse honden fotoverhalen forum voor en door Akita liefhebbers, waar ik mij pas heb aangemeld, kom ik deze foto van ons tegen.

Klein wereldje!

Ik had niets in de gaten, maar Kensho kijkt recht in de camera.

   

28-05-2007 > Tweede Pinksterdag @Oracle

Een vrije dag, maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom zijn Kensho en ik even langs kantoor gegaan met koeken... en om even te spelen.

Dit schaapje staat op mijn bureau en hij had het zo gevonden. De laatste keer dat ie ermee heeft gespeeld is lang geleden, toen was het nog een klein hondje en kwam ie makkelijker langs de receptie.

Het kostte Jaap en Henny wat overtuigingskracht om Kensho te vertellen dat je echt wel kunt spelen met een zitzak, maar toen had ie het door. Speelde eerst nog voorzichtig met het label, toen wild kapot trekken, daarna stortte hij zich vol op de zitzak...... en eventjes later was de zitzak lek (net als de strandbal even daarvoor).

Het schaapje ging overal mee naartoe.

Edwin krijgt een volle laag Kensho.

Hebbes!

   
01-06-2007 > Thuiswerkdag
En zo ziet een gemiddelde thuiswerkdag eruit als het mooi weer is:

Kensho en Tommie liggen buiten in de zon te relaxen.

 

En ik zit binnen achter mijn laptop.

Kensho komt regelmatig even kijken en legt zo af en toe zijn hoofd op mijn been. Volgens mij snapt ie er niets van dat ik ook niet gewoon lekker buiten kom liggen de hele dag....

   
03-06-2007 > Sander komt even op de koffie met zijn Portugese Waterhond

 

Ik vraag me af hoe Kensho gaat reageren met een vreemde hond in huis, een reu nogalwel... maar wel iets jonger dan hijzelf. De confrontatie.... aftasten... Kensho gaat kwispelen en wil eigenlijk wel spelen of een robbertje vechten om semi-formeel te bepalen wie het sterkste is, maar de Portugese Waterhond is verlegen, laat zijn tanden zien en gromt.

 

 

 

 

Ik doe Kensho maar even in de tuin om een echte confrontatie te voorkomen.Vanuit de tuin kijkt hij toe.

   
05-06-2007 > De beruchte Akita rui

Vorige zomer viel het eigenlijk nog wel mee. Ik had de verhalen wel gehoord over de beruchte Akita rui, maar als dit het nu was.....

Hij had toen natuurlijk nog zijn puppyvachtje. Dit jaar is het compleet anders. Nu ga ik de verhalen begrijpen ja! De haren op de foto is de oogst van een paar borstelstreken op zijn bil. Een klein stukje. Elke dag is het echt nodig te stofzuigen. Alles zit onder hier!

Wie heeft goede tips om deze periode zo snel mogelijk door te komen?

Waar Kensho zijn wintervacht al kwijt is, is de vacht harder. Zijn zachte wollige vachtje raakt ie nu kwijt. Zonde eigenlijk... zou bijna weer naar de winter gaan verlangen ;-) bijna !!!

De onderwol laat los (grijze haren), maar ook de dekvacht (hele lange witte en rode haren, dat is pas een goede wintervacht geweest).

 

06-06-2007 > Makreelkatten van patisserie Freya

 

Deze koekjes heb ik gekocht tijdens de Huisdierendagen in de RAI. Kensho had eerder al de handgemaakte cakejes geprobeerd van Freya, maar daar was ie niet zo weg van. Ik ben benieuwd wat ie hiervan vind.

Ik open de verpakking en de makreellucht komt me tegemoet... so far so good!

Het zijn koekjes in de vorm van zittende katten... Makreelkatten dus!

 

Makreelkatten worden door honden gegeten zoals wij maatjesharing eten, kijk maar:
Een hele goede score... zeker bij zo'n fijnproever als Kensho. Makreelkatten it is!
   
10-06-2007 > Kensho heeft drie nachtjes in Breda gelogeerd bij mama en Leslie en vandaag haal ik hem weer op

Kensho ruikt aan een zeepje dat ik uit Thailand heb meegenomen. Dan likt ie er ineens aan..... Doet ie niet nog een keer, hij trekt een vies gezicht!

Hier blaft ie naar voorbijgangers.

   
Even spelen met mijn camera en Kensho... altijd een goede combinatie. Kensho aan het begin van het tuinpad, ik net voor de waterrand aan het einde en dan enthousiast roepen... joehoe... Kensho.... kom! :-)
Serie 1  
Serie 2  
En serie 3. De laatste, want Kensho's enthousiasme was sterk gedaald en dan vraag ik het maar niet nog een keer. Ik vond het nog steeds leuk, hij had het wel gezien zo.

Staptempo inmiddels

Maar goed... drie series volledig op Lilama is ook wel genoeg (toch?) of was jij het bij de 2e serie al beu? ;-)
  Deze maand heeft veel foto's en is daarom over 2 bladzijden verdeeld.