Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

21 maanden oud (26 mei tot 26 juni 2007)

DEEL II

12-06-2007 > Kluif, Kong, Eten... nee... niet in mijn eentje!

Voor Kensho's komst had ik al een Kong gekocht, een grote en eentje in puppy size. Maar nooit gebruikt. Wel geprobeerd hoor. Het idee is dat je zo'n Kong volstopt met voer, snacks en dat dan goed aanduwt zodat dat je hond dan urenlang bezig is het lekkers eruit te pulken. Bezigheidstherapie dus. Maar het werkte niet bij Kensho. En nog steeds niet. Ook als ik hem een pensstaafje geef of een dental stick als ik naar mijn werk ga, dan eet ie die niet op (en als ik erbij ben vliegt ie er op af en is het binnen de kortste keren op).

Vanochtend had ik hem een dental stick gegeven toen ik hem de tuin inliet en ik vertrok. Uren later kom ik thuis. Kensho zit voor de deur. Als ik de deur opendoe, rent ie naar achteren waar ie de dental stick heeft gelaten (of soms achter een biels.. alsof ie er dus wel mee gooit en speelt als ik weg ben), pakt hem op, rent zonder iets te zeggen langs me heen en gaat snel de stick opeten vanaf het vloerkleed.

Wat betekent dit nu? Ik heb allerlei hondenboeken, maar dit gedrag staat er niet bij.

   
13-06-2007 > In de overgang

Kensho's vacht ziet er nu heel 'scruffy' uit, als een bizon ongeveer! En zijn lichaam lijkt weer als dat van een pupje bijna. Dun nekje, dun staartje,....

Was het maar weer winter ;-)

Laatst dacht ik nog dat ik het autotuigje in een maat groter moest kopen, maar nu zit het weer erg los net als zijn halsband. Het was dus allemaal maar haar. Dat zeg ik ook altijd als bezoek zegt dat Tommie (de kat) dik is. Ook allemaal haar ! ;-)

Kensho pakt het structureel aan en is aan de achterkant begonnen met verharing (al zit het overal los hoor).

Diep in het bos heb ik hem flink geborsteld. Waarom diep in het bos? Omdat daar niemand hem hoort gillen natuurlijk ;-)

Kensho is soms zo'n watje, als er nog een haartje vast zat geeft ie een gil.

 

Ik heb ooit het boek stop het verharen van uw hond gekocht en daaruit heb ik geleerd dat je niet te snel moet gaan kammen en borstelen als je hond in de rui raakt. Je haalt dan haren los, die er nog niet aan toe waren uit te vallen. De ruiperiode gaat zo alleen maar langer duren. Het is beter eerst alles op zijn beloop te laten tot de plukken door de vacht heen steken (maar het vergt erg veel discipline om toch niet te gaan plukken). En als dan het moment daar is erg rigoreus borstelen en zoveel mogelijk eruit halen.

   
17-06-2007 > Kaapse Bossen

Op deze foto (links) waren we even van het pad afgegaan. Het was er erg groen en de grond veerde zacht mee bij elke stap.

Ineens zag Kensho iets lopen, daarom staan zijn oortjes ook zo mooi naar voren.

Een stukje verderop waar er meer bosjes waren nam hij steeds een sprong. Dus ineens de lucht in en dan achterpoten bijtrekken en met een harde plof landen, waarbij hij met zijn voorpoten ergens op mikt. Ik heb nooit gezien wat.

En gisteren zag ik ineens 4 jonge konijntjes wegschieten, en die zag hij dan weer niet.

De foto's scherp krijgen lukt niet altijd. Vandaag rende hij ook zo hard !

 

Kensho heeft flink gegraven en vond de grond ook zo lekker ruiken (en smaken).

Graven wisselt hij af met de grond opduwen.

Er is zoveel te doen in het bos. Graven, met stokken spelen, rennen, andere honden aftasten (wordt het spelen of vechten), ...

 

Later deze dag slecht nieuws ontvangen, op vaderdag nog al wel!

Op 4 mei is Kensho's vader 'Musuko' onverwachts overleden aan een maagzweer (kort na de reunie wandeling). Akita's zijn bikkels en laten doorgaans pas iets merken als het al veel te laat is. :-(

Musuko is geboren op 20 oktober 1998 en is dus 8,5 jaar geworden.

Hieronder twee foto's van hem (links als driejarige, rechts genomen op 29 april '07).

   
19-06-2007 > Hondenvoer smaaktestje (steekproefgrootte = 1)

Links

"Specific Large Breed"

verkrijgbaar bij dierenartsen

 

Rechts

"Nutro Large Breed Maintenance"

verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken

Ik zeg hier verder niets over. Zo'n kleine steekproef... daar mag je geen conclusies aan verbinden.
   

22-06-2007 > King Kong bezigheidstherapie

Gevuld met "Nature Diet" met rijst en vis en daar wil Kensho best wat moeite voor doen.

En dan krijgt ie ook nog elke dag een schapenvet bonbon. Misschien helpt het bij de rui en anders krijgt in elk geval wat extra calorien binnen. Ik hou haast geen hond over. Er zitten centimeters verschil tussen de winter- en zomervacht en dat is prima, maar Kensho lijkt ook weer te zijn afgevallen. Krijg al opmerkingen op straat dat ie er zo jong uit ziet. Dus als je dat ook graag hoort.... laat vanavond je eten staan! ;-)
   

En na deze zonnige middag werd de lucht groen en grijs, ging het regenen en donderen. Dat hebben we even afgewacht en toen werd het alsnog droog en zijn we naar de Nederrijnse plas in IJsselstein gereden met onze nieuwe auto.

Dus.... "Barbie en Ken gaan wandelen" :-)

"The World By Kensho"

"Hee.... ik ruik iets."

"Er zit iets onder dit hooi."

"En dat moet eruit! Nu."

 

En er zaten konijntjes. Kensho heeft nog nooit zo hard aan de riem getrokken. Dit keer had ik moeite hem te bedwingen, want we liepen net de heuvel af over een zanderig haarspeldbochtpaadje. Eigenlijk zouden we aanstaande zondag deelnemen aan een speurtocht. Een wedstrijdje. Maar deze is afgelast en er komt een nieuwe datum. Dan zullen we weleens zien of Kensho het echt kan.

 

KOEIENFOTO

"The World By Kensho"

Ah.. koeien... die zullen we eens roepen.

En zo stonden ze er ineens allemaal !!

 

Gave beesten altijd weer

 

Apart weer vandaag. Mooie lucht wel.

 
   
23-06-2007 > Leslie's Verjaardag in Breda

De bel gaat en Kensho moet buiten de hal afwachten wie er zal verschijnen. Hij luistert en hoort en ruikt al dat het bekenden zijn. Het schiet allemaal niet op naar zijn mening, maar hij wacht geduldig af.

En ja.. het is Appie en Andrea. Lekker een woest robbertje stoeien dus.

En van woest stoeien krijg je weleens krassen. Onbedoeld, maar Akita nagels zijn behoorlijk stevig. Vorige week had ik ook wat krassen en een aantal blauwe plekken van een vriendschappelijk stoeispelletje met Kensho. Als je daar niet tegen kan moet je een Chihuahua kiezen.

Dan is het tijd voor Leslie om zijn verjaardagscadeautjes uit te pakken. Kensho vraagt als een klein jongetje of ie alsjeblieft mee mag helpen bij het uitpakken ervan. Sinds zijn allereerste kerstmis is ie verzot op cadeautjes. Het eerste cadeautje onder de boom was toen namelijk voor hem en er zat wat lekkers in. Uitpakken doet ie overigens heel voorzichtig. Je kunt hem er met een gerust hart bij inschakelen.

 

En zoals ik vroeger als klein meisje bij Oma en Opa thuis ook meer mocht dan thuis, zo lijkt het ook voor Kensho te gelden als we op bezoek zijn bij mama en Leslie.

Dit soort taferelen op de bank kennen we thuis namelijk niet!

   

En na deze dag is Kensho ziek geworden. Daarom is het ook ruim een maand stil geweest op Lilama! In de keren dat Lilama stil lag was het altijd omdat Kensho ziek was. We ondernemen dan namelijk weinig tot niets en ik heb zelf dan wel andere dingen aan mijn hoofd natuurlijk. Het was erg eng om zo een in zichzelf gekeerde Kensho te zien met gloeiende liezen en erg warme oren.

Kensho was ineens erg apathisch. Op de verjaardag van Leslie met zoveel mensen was hij voor zijn doen al wat rustiger dan anders. De volgende dag reageerde hij nauwelijks. Geen staartgekwispel in de ochtend. Geen eetlust. Geen reactie.

De dierenarts had een vermoeden van een tropische tekenziekte, zo'n enge dodelijke. Kensho's bloed is onderzocht en hij bleek ernstige bloedarmoede te hebben. De volgende stap zou zijn dat de organen worden aangetast. Direct starten met antibiotica dus. Zijn derde kuur sinds april (eerst namelijk ook vanwege een darmontsteking en daarna vanwege een abces in zijn nek na een bijtincident)! Daarom ook probiotica erbij gekregen, zodat zijn darmflora op peil blijft en daarmee zijn weerstand het niet onnodig zwaar te verduren krijgt.

Een aantal dagen ging het goed en daarna moest Kensho braken nadat ik de antibioticum tabletten had gegeven. Terug naar de dierenarts en vervolgens voor 14 dagen weer andere tabletten meegekregen van een type dat eerder goed was gevallen.

Kensho mocht de tabletten pas innemen nadat ie had gegeten. En zo'n goede eter is het nooit geweest en nu zeker niet. Vanalles geprobeerd en uiteindelijk kon meneer Akita wel genoegen nemen met vlees compleet 'Uitmuntend' van 'Duck' en dan alleen met een laagje Viyo eroverheen. Pens compleet vond ie maar stinken ofzo; dat wilde ie niet.

Kensho's vacht zag er niet uit en hij is een kilo afgevallen in deze periode.


Een dag na de laatste antibiotica tablet had Kensho ineens een wat gezwollen rode anus en dit trok niet weg. Het ging hem steeds meer irriteren ook (veel wassen en likken). Dus weer naar de dierenarts en daar werd een erg oneervolle handeling uitgevoerd. Kensho's anaalklieren waren wat verstopt en moesten worden leeggedrukt.

In de wachtkamer was ie nog relaxed, maar eenmaal in de behandelkamer ging ie met zijn rug tegen de muur zitten en zijn kont strak op de grond. Hij wist waarom we daar waren! Toch werkt ie dan wel mee en laat ie tegelijkertijd met hoog gepiep horen dat ie het uiterst onprettig vind. En direct daarna zijn alle medeplichtigen direct vergeven. Mooi karakter hoor. Intelligent, lief en vergevingsgezind.

Hopelijk is het ons nu gegund een tijdje weg te blijven van de dierenartsenpraktijk.


Alleen... wat doen we nu met die teken? Ik gebruikte preventief Frontline en nu hoor ik dat de werking daarvan achteruit is gegaan (ja, dat blijkt). Vervolgens krijg ik Promeris Duo mee en dan hoor ik dan weer dat daar honden van omvallen.