Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

12 weken oud (de 6e week in huis)

 

19-11-2005 > Verder met het aanleren van commando's aan mijn Akita pupje

Op commando zitten en blijven zitten gaat al steeds beter. 'Af' en 'voetje' (handig voor als ik zijn nagels moet knippen of zijn modderpootjes even af moet doen) zitten nog in de aanleerfase maar hij kent ze zeker al wel. Nu nog uitbouwen dat ie het ook altijd doet en in verschillende situaties. Komen op commando en oogcontact zoeken als ie zijn naam hoort gaan zowel binnen als buiten erg goed, tenzij hij een dolle bui heeft en alleen maar wil springen om zijn energie kwijt te raken.

Vandaag t/m morgen komen mama en Leslie 'dogsitten', zodat ik met een gerust hart naar een feest kan in Den Haag. Maar eerst hebben we een lange boswandeling gemaakt op landgoed Amelisweerd.

Kensho heeft zich goed gedragen bij de oppassers. Geen spoor van ADHD.

 

20-11-2005 > Kensho vertoont voorbeeldig gedrag op de hondenschool :-)

's Ochtends naar de reguliere puppyklas. Kensho was erg aandachtig en volgzaam! Hopelijk is er hier geen causaal verband met het feit dat ik vannacht naast de bench op de bank heb geslapen :-). Wel heb ik voor de les wat dominante handelingen uitgevoerd, die hij zonder verzet onderging. Eventjes de rangorde bevestigen voordat we starten. Hij legt altijd zelf zijn poot op de schoft van andere honden en ook bij Tommie thuis. Dus voor de les deed ik dat heel nadrukkelijk bij hem.

Voor het eerst heeft Kensho ook in de les geapporteerd. Prooidrift hoeft bij hem niet aangewakkerd te worden, dat was overduidelijk.

Vanaf nu gaan we een stapje verder en gaan we commando's nuanceren, dat betekent dat Kensho nieuwe woordjes moet gaan leren. Maar komende week ga ik eerst het commando 'staan' eens leren. Het is namelijk heel handig om hem te laten zitten als ik zijn riem afdoe, maar als ik hem daarna in de auto wil tillen lukt dat niet als ie zit en moet ie gaan staan. Kensho keek na afloop van de les met bovengemiddelde interesse naar de gevorderde GG klas.

De voorbereidingen (CD met vuurwerkherrie afspelen op steeds harder volume) zijn getroffen en maakten geen enkele indruk op Kensho. Tijdens de eerste vuurwerkles vanmiddag keek Kensho zijn ogen uit, want zoveel hondjes had ie nog nooit bij elkaar gezien. Hij kreeg ook van veel mensen en hondjes aandacht want een Akita zie je niet elke dag. Tijdens het afsteken van het vuurwerk moest je je hond afleiden. Kensho heeft wel een paar keer staan kijken naar het vuurwerk, de knallen, de rook, de groene en rode pijlen. Het is echt een stoer hondje want schrikken deed ie niet (ikzelf wel een keer van een harde knal). Volgende week wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd.

Kensho glimlacht altijd ! :-)

Hier vraagt Kensho aan Leslie hem eens lekker op zijn buik te kietelen.

Kensho is een verzamelaar. Als ie uit zijn bench wordt gelaten is ie vaak eerst een tijdje bezig om stuk voor stuk allerlei dingetjes (speeltje, nestlapje, kauwbotjes) eruit te halen en op het vloerkleed in de kamer te leggen. Soms gaat ie ook zo ver dat ook zijn dekentje uit de study erbij moet.

Vanavond weer onze ronde door de wijk gemaakt. Typisch hoe dezelfde mensen altijd voor het raam komen staan, handen in de zij... klaar om weer agressief naar buiten te stormen zodra ik met Kensho een voet op een wadi heb gezet. Deze mensen zetten geen geraniums voor hun ramen, dat zou ze alleen maar het zicht ontnemen op wat zij denken dat de wereld is en waar het om draait. Want het schijnt unilateraal te zijn besloten dat wanneer je een conifeer op de gemeentelijke wadi hebt geplant, het dan jouw wadi is. Landjepik in vinexland!

 

21-11-2005 > De laatste puppenvaccinatie en inenting tegen Hondsdolheid

Vandaag heeft Kensho zijn derde en laatste puppy vaccinatie gekregen en meteen ook maar gelijk tegen hondsdolheid laten vaccineren. Dit is alleen nodig als je naar het buitenland gaat, maar zo'n enting is drie jaar geldig. Nu volgen we gewoon het reguliere schema waarbij elk jaar een herhalingsvaccinatie wordt gegeven.

Kensho weegt vandaag 8,3 kg.

Toen ik Kensho uit de auto laadde om te gaan wandelen hoorde ik in de verte iemand tegen een ander zeggen: 'Het is net een speelgoedhond'. Zo ziet ie er ook wel uit nu en hij is ontzettend zacht (qua vachtje dan... zijn tandjes zijn alles behalve nep).

 

22-11-2005 > Puppen privé-les aan huis nr 2 van 5

Het buiten aan de lijn lopen gaat nu veel beter, Kensho mag absoluut niet meer voorop lopen en ook niet in de lijn bijten. Trekken deed ie nog weleens en het moet nu allemaal strenger. Niet op het nippertje als eerste over de drempel, maar echt met mijn lichaam voor hem de toegang blokkeren. Terug naar binnen gaat altijd goed. Al vanaf dat ie zeven weken oud was heeft ie altijd moeten gaan zitten rechts van mij en dan pas ging de deur open. Dan ging ik naar binnen en als ik zei 'kom maar', dan kwam Kensho. Hij is nu zover dat ie dan binnen weer gaat zitten zodat ik hem gemakkelijk kan aflijnen.

Er is wat discussie in hondenland over de hiërarchische roedelregels en naar mijn mening is het niet zo zwart-wit. Ook zal het bij het ene ras sterker spelen dan bij het ander, en bij het ene hondje ook weer sterker dan bij het andere. Kensho dusver kennende is hij er in elk geval wel erg mee bezig en het werkt bij hem goed om de roedelregels toe te passen. Dus pragmatisme voorop... wij doen wat werkt!

Kensho heeft ook afgeleerd met twee poten op de bank te springen. Even kijken dus hoe lang hij dit onthoudt. De truc was om hem te laten schrikken door een blikje knikkers naast hem te gooien op het moment dat hij op de bank springt. Hij mag niet zien dat je het blikje gooit. Eerst schrok ie helemaal niet (wat is een blikje knikkers nu eenmaal vergeleken met vuurwerk), maar daarna toch ineens wel. Met oortjes naar achteren rende hij naar mij toe. 'Nu wel troosten', riep Angelique. Dus wel troosten als ie schrikt van iets waarvan ik juist wil dat ie er schrik van houdt.

We hebben het 'hier'-commando geoefend en ik heb geleerd hem voorlopig nog ALTIJD met voertjes te belonen en dat niet te snel af te bouwen. Het moet eerst een gewoonte worden te luisteren, als een reflex bijna reageren op het commando: klassieke conditionering.

Het woordje 'nee' aanleren is nog niet zo goed gegaan, dat moet ik vaker oefenen. Hij moet echt een onlustgevoel krijgen bij het horen van 'nee'. Ik leer het hem aan door voertjes te geven uit mijn hand, maar soms ineens mijn hand dicht te knijpen als hij net het voertje wilt pakken en dan 'nee' te zeggen. En wat doet Kensho nu.... hij legt snel zijn poot op het voertje zodra ik het in mijn hand leg (ik kan dan mijn hand niet meer dichtknijpen). Of hij komt niet op het voertje af, doet schijnbaar ongeïnteresseerd om dan in een flits het voertje weg te happen. Of... hij gaat gewoon in mijn hand bijten als ie zijn zin niet krijgt. Op dat moment moet ik gewoon even stoppen met het 'spelletje'. Of 'als je het bijten aankunt', zegt Angelique, het negeren en er geen aandacht aan schenken... maar dat is niet zo gemakkelijk want zoals ik al aangaf... het zijn geen speelgoedtandjes!

Als ie binnen heeft geplast (wat nog weleens voorkomt, soms dagen niet, soms twee keer op een dag) en ik ruim het op springt ie op mijn rug. Als ie zijn speeltje onder de bank heeft gewerkt en ik pak het, springt ie op mijn rug. Wegduwen werkt niet bij Kensho. Hij is erg zelfverzekerd. In plaats daarvan moet ik hem nu op zijn rug gooien en over hem heen hangen, dus niet op de grond duwen maar gewoon boven hem zijn.. en dan op zijn staart letten. Zodra die tussen zijn benen gaat is dat het teken dat ie zich overgeeft en dat deed ie dan ook vanmiddag.

Zo niet tegen een van de honden van een buurman buiten. Kensho ging gelijk op zijn achterpoten staan, met zijn voorpoten op de kop van de andere hond en maakte rijbewegingen. Direct afgestraft natuurlijk....

 

23-11-2005 > Kensho wordt al waaks, maar moet nog veel leren onderscheiden

Vanochtend in het schemerdonker rommelde iemand wat achter een schutting. Kensho vond het verdacht en liet een zo laag mogelijke binnensmonds gehouden grom horen. Hij moet nog leren wat ok is en wat niet, dit was gewoon iemand die daar woonde. Kwestie van veel situaties meemaken, dan komt dat vanzelf.

 

24-11-2005 > O ja... Kensho test mij flink uit, maar daar is het ook een Akita reu voor natuurlijk !

Het ging zo goed met Kensho 's nachts in de bench. Waarom ie nu vannacht ineens er niet mee kon instemmen? Hij moest er wat vroeger in dan anders (ik wilde wat vroeger gaan slapen), maar dat is dan ook het enige verschil. Tot 4 uur 's ochtends heeft ie gegild, geblaft en gehuild als een wolfje.

Hij is flink aan het uitproberen en test steeds weer hoe ver hij kan gaan en of de grenzen ook vandaag weer zo liggen als gisteren, want je weet maar nooit. Nu heeft ie weer iets nieuws... protestplasjes. Krijgt Kensho zijn zin niet, dan doet ie een plasje. Is 'meneer' klaar met eten en wil ie uit de bench dan doet ie een plasje. Krijgt ie na waarschuwingen een time-out en moet ie even in de bench, dan doet ie een plasje. Ik moet dus net doen alsof het mij allemaal niets uitmaakt en het dus niet opruimen terwijl hij dat kan zien... nou ja.. wat moet dat moet. Hopelijk kiest ie snel een andere tactiek of beter nog... opgeven! Wel een karaktertje dus die Kensho, dat moet je hem nageven. Een ambitieuze doorzetter met lef en als het niet gaat zoals hij het wilt, dan heeft ie binnen een mum van tijd een workaround paraat of uiteindelijk gewoon protesteren.