Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

14 weken oud (de 8e week in huis)

 

02-12-2005 > Vuurwerktraining

De laatste vuurwerktraining en dit keer 's avonds in het donker. Eerst met de verlichting aan. De hondjes moesten van de knallen en kleuren worden afgeleid door te spelen. Vervolgens ging de verlichting uit. De mannen die het vuurwerk aanstaken werden bijgelicht en vielen toen extra op. Kensho had ze door, vond het niet pluis wat zij aan het doen waren en blafte naar ze. Het vuurwerk zelf heeft ie amper gezien, zo goed lukte het afleiden. Hij heeft wel eventjes gekeken.

 

03-12-2005 > Kensho erkent dat zachtheid je meer brengt

Kensho wordt steeds zachter (in aard) en liever in huis. Luistert goed naar het woord 'nee' als dit op gewone toon wordt uitgesproken (dus niet hard - harder - hardst) en bijt niet. Sterker nog.... Kensho wordt veel liever geknuffeld !

 

04-12-2005 >Puppenfestijn georganiseerd door HSV Leidsche Rijn, ter afsluiting van de puppyklas.

 

Hondjes door een tunnel leiden, sla-ommen, over een balkje springen, met een ei op een lepel lopen en in je andere hand de hondenriem, vooruit rennen en daarna je hond bij je roepen etc... en een drukte.. Kensho heeft met veel hondjes gespeeld en zijn dominante aard weer laten zien (kijk maar naar de foto's hieronder).

Het puppenfestijn duurde bijna 1,5 uur. Daarna heeft Kensho een paar uurtjes in zijn buitenhok liggen uitrusten.

De typische Kensho judogreep.

Het enige hondje dat kleiner was dan Kensho was een Jack Russell terrier (maar die denken zelf dat ze groter zijn dan elke andere hond). Het maakt Kensho allemaal niets uit, groot of klein, jong of oud.. hij gaat gewoon gelijk bovenop hun kop of schoft staan. Akita-eigen gedrag.

We moesten een ballon met een touwtje vastknopen om ons linkerbeen. Kensho had mijn ballon steeds binnen mum van tijd stuk. Na drie ballonnen ben ik daar maar mee opgehouden. Als ik ren loopt ie sowieso wel mee, daar is geen ballon voor nodig.

 

Na afloop volgde de diploma uitreiking. We ontvingen een certificaat voor het volgen van de puppytraining.

 

05-12-2005 > Kensho heeft een donkere X op zijn rug gekregen

Kensho krijgt steeds meer donkerbruin/zwarte haren op zijn rug. Eerst in Y-vorm (vrij duidelijk te zien op foto nummer 5 hierboven) en nu staat er een grote X !

 

06-12-2005 > Kattekwaad..... waarom heet dat eigenlijk zo! Tommie is juist braaf en het is Kensho die de boel afbreekt.

Thuisgekomen eerst geconstateerd dat Kensho zich niet heeft verveeld vanochtend in de tuin. Hij is nu sterker dus de bloempotten die her en der verspreid staan om graven te voorkomen (want wat je kunt voorkomen hoef je niet af te leren) duwt ie zo omver. Daarnaast heeft ie toch alle tijd, dus als ie een gat kan graven door steeds zijn poot door het gaas te halen zal ie het niet nalaten. Dat was dus een heel smal gat geworden, maar best diep gezien de moeilijkheidsgraad. Ik zal nog wel eens foto's maken van de tuin.. voor en na :-)

Aan zijn voeten kun je zien dat ie nog veel meer zal gaan groeien. Hij is nu eigenlijk uit proportie met die grote poten en oren, maar om nu te zeggen dat ie zo beter luistert.... ;-)

Vanmiddag weer een ander rondje door Leidsche Rijn gelopen. Onderweg veel kauwen, eenden en meeuwen gezien. Aan Kensho's reactie te zien zou hij het liefst zijn eigen lunch zijn gaan vangen. In plaats daarvan heeft ie thuis brokjes met paté gekregen. Sinds vandaag half-om-half puppybrok van Smölke /juniorbrok Maxi van Royal Canin (ik mengde voorheen puppybrok van Smölke met puppybrok Maxi van Royal Canin... kwestie van trial-and-error geweest (wat vind Kensho lekker en waarvan krijgt ie geen diarree en/of jeuk)).

En daarna ging Kensho maar weereens achter Tommie aan. Zoals afgesproken met Angelique probeer ik niet te snel in te grijpen, zodat die twee het onderling kunnen uitzoeken. Tommie's eerste reactie is om te vluchten, maar als ie niet anders meer kan wordt het blazen, een soort van grommen en uithalen. Kensho ziet het als een spelletje. Tommie moet dus eigenlijk bozer worden en even goed laten merken dat ze niet gediend is van Kensho's onbehouwen contactpogingen.

Mooi ontweken en tegelijk alert gebleven.

Opvallend.. Tommie is rechts- en linkshandig.

 

07-12-2005 > Tommie dwingt respect af bij Kensho, het begin van een goede verstandhouding tussen kat en Akita

Ja, de verandering is al te zien. Kensho krijgt door dat Tommie geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Daardoor krijgt Tommie weer meer zelfvertrouwen. Ze vlucht niet meer gelijk, maar springt in plaats daarvan op een verhoging en houdt haar pootje slagklaar in de lucht. Kensho is vanavond goed geraakt (geen wond, maar ik hoorde de klap aankomen en dat terwijl het echt niet doodstil was in huis). Bij confrontaties daarna leek Kensho steeds naar een smoesje te zoeken om weer zonder gezichtsverlies weg te kunnen lopen van Tommie (ineens naar mij toerennen of dat ineens de krantenbak erg interessant werd).

Verder was Kensho vandaag erg druk. Vanmiddag goed laten uitwaaien en rennen op het strand aan de Strijkviertelplas, maar toch toen ik vanavond thuiskwam trof ik een wervelwind aan. Een stuiterballetje liep naast me mee buiten. Energie in overvloed. En zo is het elke keer weer een verrassing in welke bui ik Kensho zal aantreffen. Net als bij de Brozem uit 'De Zevensprong', voor wie zich dat nog kan herinneren.

Ook luistert ie ineens niet meer altijd naar het 'zit' commando en dat lijkt juist te komen doordat ik bij elke goede uitvoering ben gaan belonen om het vervolgens weer af te bouwen. Het ging beter toen ik niet altijd beloonde. Als je het toch al niet gewend was, maakt het niet zoveel uit als het wordt weggenomen. Dit zal ik morgen eens aankaarten.

 

08-12-2005 > Puppen privé-les nr 4 van 5

 • Als Kensho is gaan zitten en hij krijgt geen voertje, wil ie dit gaan afdwingen. Hij is het er niet mee eens dat het in de afbouwfase zit bij het 'Zit' commando. Als ie dat doet, moet ik het negeren.. desnoods gewoon weglopen.
 • Als Kensho niet luistert naar 'Zit' moet ik nagaan waarom dat zo zou zijn. Was er teveel afleiding en had ik zijn aandacht niet? Doe ik iets anders? Ik moet hem dan blijven aankijken en gewoon wachten en kijken of ie het alsnog gaat doen (het commando dus NIET herhalen). En altijd geldt hierbij dat ik hem alleen een voertje mag geven als ie het commando direct (!) heeft opgevolgd.
 • Het 'Hier' commando slechts 1 keer geven, je kunt het wel oprekken (Kensho komt vaak wel, maar traaaaaag) als in 'Hiiieeeerrrrrrrrr'. Ben ik rustig dan komt ie rustig. Doe ik wild dan springt ie blauwe plekken in me. Dus het komt erg nauw.. ik moet enthousiast klinken, maar niet te!
 • Bij 'Af' laten gaan de beweging uitlokken met de rechterhand (vlakke handbeweging), maar belonen vanuit de linkerhand.
 • Altijd (!!) negeren als Kensho springt en opletten wanneer c.q. waarom ie dat doet. Bij het hem uit de tuin laten of aanlijnen is ie zo enthousiast dat ie wild springt. Het is nu belangrijker hem dát af te leren (want straks is ie (a) het gewend en (b) groot en sterk), dan dat ik hem alsnog aandacht geef en aanlijn omdat ie nu eenmaal hoognodig buiten iets moet gaan doen. Dan maar het grasveldje niet halen en de poep opruimen, dan dat ik straks een grote verwende Akita heb rondlopen.
 • Meer zelfbewust zijn en niet Kensho steeds maar even een aaitje of kriebeltje geven zonder dat ie er iets voor heeft moeten doen. Bij veel honden is dat helemaal niet erg, maar bij Kensho die erg zelfverzekerd is en bezig is met rangen en standen moet ik beter op mijn eigen gedrag letten. Als Kensho erom vraagt doe ik het al niet, maar nu moet het dus nog strenger en ook de 'zomaar' aaitjes achterwege laten.
 • In het winkelcentrum Kensho voor zijn als ie tegen mensen wilt opspringen. Laag houden en 'nee' zeggen. Ik kan hem ook voor zijn door hem met een speeltje af te leiden, dit geldt zowel om voorbij mensen als om voorbij andere hondjes te lopen.
 • Het loslaten van het speeltje aanleren door een voertje voor zijn neus te houden. Als ie loslaat, het commando 'Los' geven met het voertje. Dit is de aanleerfase. Als ie het echt helemaal doorheeft, dan pas het commando 'Los' geven en daarna pas het voertje laten zien. Als dat weer helemaal goed gaat, dan de voertjesbeloning afbouwen.
 • Bij het uit de auto halen moet Kensho nog getilt worden zolang ie in de groei is. Als ie uit de autobench komt zeg ik ook altijd 'even wachten', en dan til ik hem eruit. Nu moet ik wachten met hem eruit tillen totdat ie zelf helemaal geen druk meer uitoefent op de hand die hem tegenhoudt.
 • Het viel Angelique op dat Kensho zich uitschudde toen ie uit de auto was. Toch een teken van opgebouwde spanning, dus misschien vind ie het toch niet zo leuk (al gaan de autoritjes veel beter dan de eerste weken). Daarom de ritten even extra extra leuk maken door wat voertjes in de bench te gooien.
 • Als ie in de tuin moet, dat dan ook eens doen terwijl ie gelijk mee terug naar binnen mag.
Daarna nam Angelique van Kangani foto's van mij en Kensho ter illustratie voor het werkboek dat ze aan het schrijven is. En gelukkig... het werden foto's van hoe het WEL moet ! ;-) Eerst binnen en toen buiten.

Demonstratie van 'Zit'.

Demonstratie van 'Let op'.

Het afliggen uitlokken met een voertje, totdat de hond weet wat 'Af' is en de actie daaraan gekoppeld heeft (klassieke conditionering).

Kensho is mooi 'af' gegaan.

Aandacht vasthouden met handen op de rug.

 

Non-verbaal 'Zit' commando

Eerst zorgen dat je de aandacht hebt voordat je een commando geeft.

Het 'Af' commando wordt pas opgeheven door het geven van een ander commando (dat kan ook 'Vrij' zijn). Hier blijft Kensho goed af, ook al hef ik mijn armen in de lucht (dat was de test en hij is dus geslaagd!).

Later zijn er nog meer foto's van mij en Kensho genomen.

Beloning na goede uitvoering.

Hieronder de foto's die ik van Angelique heb genomen.

Op de rechter foto hierboven laat ze zien wat je moet doen als Kensho aandacht trekt door tegen je op te springen en/of in je handen te gaan bijten: Negeren!

'Kangani' is het Eskimoos woord voor 'On top of'.. refererend aan dat je als hondenbaasje moet zorgen dat je de Alfa in de roedel wordt en blijft.