Boswandelingen met je hond

Voor een gezond en ontspannen leven voor het hele gezin

Een boswandeling met je hond staat in de top 10 van meest ontspannende activiteiten om te doen.

Je hond kan lekker ravotten, graven, takken apporteren en zich zodanig uitleven dat je de rest van de dag er 'geen kind' meer aan hebt. Voor je hond is een boswandeling een welkome afwisseling op de standaard wandeling. En voor jou geldt dat natuurlijk net zo. Snuif de heerlijke boslucht op, leef met de seizoenen (ga nu niet alleen naar het bos als de zon schijnt, zeker op zondagmiddag kan het dan nog weleens behoorlijk druk zijn), filosofeer wat over de kringloop van het leven bij het zien van de eerste blaadjes en bij het verschrompelen ervan later in het jaar, probeer een route van 1,5 uur eens in een uurtje te lopen en werk zo tegelijkertijd aan je conditie of slenter lekker op je gemak met een camera in de hand. Wissel dit af en zo maak je elke boswandeling tot een unieke ervaring.

In het bos gelden ook regels.

In het algemeen geldt: 'honden aangelijnd, tenzij anders vermeld'. In losloopgebieden geldt de regel dat de hond los mag op wegen en paden, maar alleen als hij onder controle staat en in je directe nabijheid is. Tijdens broedperioden of wanneer het wild heeft gejongd moeten honden sowieso aan de lijn gehouden worden.

 

Enkele zaken om aan te denken voor vertrek:

  • Je hond heeft een behandeling gehad tegen teken of draagt een anti-tekenband (het tekenseizoen duurt steeds langer, dus continueer de behandeling het hele jaar door).
  • Controleer je hond na de wandeling goed op teken (neem een tekentang mee).
  • Neem een waterflesje mee voor je hond (eventueel ook voor jezelf, maar als je dat vergeet is het je eigen schuld ) waar ie makkelijk uit kan drinken, bijvoorbeeld 'H2O to go'.
  • Wat versnaperingen voor onderweg (je weet maar nooit of je verdwaalt natuurlijk ).

 

Overzicht van boswandelingen met je hond

   
ANWB wandelroutes met de hond

Op zoek naar wandelroutes waar je je hond los kunt laten rennen, spelen en zwemmen? Op de website van de ANWB heb je de keus uit 49 routes. De wandelingen variëren in afstand van 4 tot 23 kilometer en gaan door verschillende gebieden, zoals bos, heide en hondenstranden.

 

Staatsbosbeheer wandelroutes met de hond Op de website van Staatsbosbeheer kun je zoeken naar wandelroutes in je omgeving. Bij het zoeken moet je de optie 'honden toegestaan' dan aanvinken.
   
 
 

Mijn top 3 boswandelingen met de hond rondom Utrecht

 

Kaapse Bossen @Doorn

Na afloop van de wandeling kun je genieten van een hapje en een drankje in 'Chalet Helenaheuvel'. Of kies voor een verdiende pannekoek op het verhoogde terras met uitzicht over het honden losloopveld.

Op de wandelroutes wordt per gedeelte aangegeven of je hond aangelijnd moet worden (meestal bij nadering van een parkeerterrein).

Kijk ook eens hoe mooi het Kaapse Bos eruit ziet met aangerijpte mist en een helder zonnetje (het was erg.... erg koud.. maar zoals je aan de foto's kunt zien: de moeite waard!).

 

Panbos @Bosch en Duin

Het direct aan Beerschoten grenzende Panbos is een voormalig stuifzandlandschap. Hiervan resteren nog een aantal kleine zandvlaktes, maar het grootste deel is begroeid met naaldbos.

Karakteristiek voor het Panbos zijn de, aan de rand van de zandvlaktes gelegen, oude grove dennen. Door de wind is het zand tussen de wortels weggestoven en is het wortelstelsel bloot komen te liggen. Daarnaast groeien in dit gebied enkele tientallen jeneverbesstruiken die bekend staan als specifieke pioniersplanten in stuifzandgebieden. Zandhagedis en vele insecten profiteren van de droge, en in de zomer warme, zandvlaktes.

Het Panbos en een deel van Houdringe is aangewezen als honden losloopgebied. Roep je hond wel bij je als je paarden ziet naderen, kikvors-springende hardlopers of een meute Nordic Walking dames .

 

 

Waarschuwing:

Een route van 30 minuten wordt gemakkelijk 3 uur als je gevoelig bent voor verdwalen in een bos (zeg ik uit ervaring ).

 

Amerongse Bos @Utrechtse Heuvelrug

Het Amerongse Bos is één van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen dateren uit 1770 en delen van het gebied doen met hun enorme woudreuzen, weelderige ondergroei en reusachtige, omgevallen stammen denken aan een oerbos. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Naast zijn ouderdom heeft het Amerongse Bos nóg een bijzonderheid. Het bos ligt namelijk op de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug. Het heuvelachtige terrein geeft onverwachte en prachtige vergezichten, enerzijds over de Gelderse Vallei en aan de andere kant tot ver in de Betuwe.

In het Amerongse Bos moet je hond aan de lijn, maar de boswachter die mij eens op mijn donder gaf omdat Kensho losliep is wel erg leuk . Na afloop van de wandeling (of als verzamelpunt tevoren) kun je bij 'Het Berghuis' van een drankje genieten.

 
 
Terug naar Akita Honden leven HOME