Een Akita Hondenleven met Kensho in de hoofdrol

overzicht van de 5 Akita Puppy Privélessen

 

LES 1 - 15 nov 05

Basisgedragsregels in huis aangeleerd:

Niet bijten in handen: Twee keer negeren en de derde keer een time-out geven.

 

LES 2 - op 22 nov 05

Het buiten aan de lijn lopen gaat nu veel beter, Kensho mag absoluut niet meer voorop lopen en ook niet in de lijn bijten. Trekken deed ie nog weleens en het moet nu allemaal strenger. Niet op het nippertje als eerste over de drempel, maar echt met mijn lichaam voor hem de toegang blokkeren. Terug naar binnen gaat altijd goed. Al vanaf dat ie zeven weken oud was heeft ie altijd moeten gaan zitten rechts van mij en dan pas ging de deur open. Dan ging ik naar binnen en als ik zei 'kom maar', dan kwam Kensho. Hij is nu zover dat ie dan binnen weer gaat zitten zodat ik hem gemakkelijk kan aflijnen.

Er is wat discussie in hondenland over de hiërarchische roedelregels en naar mijn mening is het niet zo zwart-wit. Ook zal het bij het ene ras sterker spelen dan bij het ander, en bij het ene hondje ook weer sterker dan bij het andere. Kensho dusver kennende is hij er in elk geval wel erg mee bezig en het werkt bij hem goed om de roedelregels toe te passen. Dus pragmatisme voorop... wij doen wat werkt!

Kensho heeft ook afgeleerd met twee poten op de bank te springen. Even kijken dus hoe lang hij dit onthoudt. De truc was om hem te laten schrikken door een blikje knikkers naast hem te gooien op het moment dat hij op de bank springt. Hij mag niet zien dat je het blikje gooit. Eerst schrok ie helemaal niet (wat is een blikje knikkers nu eenmaal vergeleken met vuurwerk), maar daarna toch ineens wel. Met oortjes naar achteren rende hij naar mij toe. 'Nu wel troosten', riep Angelique. Dus wel troosten als ie schrikt van iets waarvan ik juist wil dat ie er schrik van houdt.

We hebben het 'hier'-commando geoefend en ik heb geleerd hem voorlopig nog ALTIJD met voertjes te belonen en dat niet te snel af te bouwen. Het moet eerst een gewoonte worden te luisteren, als een reflex bijna reageren op het commando: klassieke conditionering.

Het woordje 'nee' aanleren is nog niet zo goed gegaan, dat moet ik vaker oefenen. Hij moet echt een onlustgevoel krijgen bij het horen van 'nee'. Ik leer het hem aan door voertjes te geven uit mijn hand, maar soms ineens mijn hand dicht te knijpen als hij net het voertje wilt pakken en dan 'nee' te zeggen. En wat doet Kensho nu.... hij legt snel zijn poot op het voertje zodra ik het in mijn hand leg (ik kan dan mijn hand niet meer dichtknijpen). Of hij komt niet op het voertje af, doet schijnbaar ongeïnteresseerd om dan in een flits het voertje weg te happen. Of... hij gaat gewoon in mijn hand bijten als ie zijn zin niet krijgt. Op dat moment moet ik gewoon even stoppen met het 'spelletje'. Of 'als je het bijten aankunt', zegt Angelique, het negeren en er geen aandacht aan schenken... maar dat is niet zo gemakkelijk want zoals ik al aangaf... het zijn geen speelgoedtandjes!

Als ie binnen heeft geplast (wat nog weleens voorkomt, soms dagen niet, soms twee keer op een dag) en ik ruim het op springt ie op mijn rug. Als ie zijn speeltje onder de bank heeft gewerkt en ik pak het, springt ie op mijn rug. Wegduwen werkt niet bij Kensho. Hij is erg zelfverzekerd. In plaats daarvan moet ik hem nu op zijn rug gooien en over hem heen hangen, dus niet op de grond duwen maar gewoon boven hem zijn.. en dan op zijn staart letten. Zodra die tussen zijn benen gaat is dat het teken dat ie zich overgeeft en dat deed ie dan ook vanmiddag.

Zo niet tegen een van de honden van een buurman buiten. Kensho ging gelijk op zijn achterpoten staan, met zijn voorpoten op de kop van de andere hond en maakte rijbewegingen. Direct afgestraft natuurlijk....

 

LES 3 - op 29 nov 05

 • Expliciet het commando 'vrij' geven om een vorig commando (zoals 'zit' of 'af') op te heffen of om aan te geven dat ie vrij is verderop te gaan lopen en wat rond te snuffelen ofzo. Bij wandelingen in natuurgebied gebruik ik namelijk de flexilijn en dan krijgt ie meer speling dan wanneer we door de wijk lopen en hij aan een korte lijn echt onder appèl moet blijven. Moet daar nu alleen een commando aan gaan verbinden, zodat Kensho niets op eigen initiatief doet. Ja, zwaar leven dat van een omega. Maar voor een hond relaxed, want hij kent zijn positie en weet precies waar hij aan toe is.
 • Het was de bedoeling met de eerder beschreven oefening met het woordje 'nee' dat dit bij Kensho een onlustgevoel zou oproepen. Ik merkte dat Kensho al een onlustgevoel kreeg als ik zelfs al maar startte met deze oefening en daarom was ik ermee gestopt. Angelique vertelt dat dit precies volgens het boekje is en dat ik inderdaad mag stoppen met deze oefening, althans.. binnen. Ik zou hem buiten nog in een aangepaste vorm kunnen doen om ook in buitensituaties het 'nee' er goed in te krijgen.
 • Voertjesbeloning bij het 'zit' commando gaan afbouwen (ongeveer 7 op de 10 keer nog iets geven, at random) in die gevallen waarin er geen afleiding is. Meer oefenen met dit commando in verschillende situaties waar er veel afleiding is, bijvoorbeeld in de buurt van spelende kinderen. Dan eerst zijn aandacht vragen en als ie dan luistert naar het 'zit' commando voorlopig in alle gevallen met een voertje belonen. Als ie het een keer niet opvolgt dan goed nagaan waarom dat kan zijn: sta ik anders, praat ik anders, is er teveel afleiding, had ik niet eerst zijn aandacht vast...
 • Ensceneren van ontmoetingen tussen Tommie en Kensho. Tommie ligt veel vaker te slapen in de study of op bed en ontloopt Kensho. Kensho ziet Tommie dus sporadisch en is dan juist extra gefocussed. Ik moet ervoor zorgen dat Kensho geen negatieve associaties krijgt bij de aanwezigheid van Tommie, dus geen straf e.d. In plaats daarvan een oogje in het zeil houden hoe ze het samen oplossen (nu is ie nog relatief klein dus kan het nog) en/of Kensho afleiden en bij me roepen en hem dan daarvoor belonen.
 • Het 'af' commando geoefend. Dit ging nog niet zo goed want ik moet ook de uitvoering daarvan precies leren. Voorlopig nog met gebaar erbij totdat Kensho de associatie goed gelegd heeft zoals ie dat bij 'zit' heeft. Pas dan vragen om louter op het woord te reageren.
 • Het 'staan' commando geoefend. Kensho wilde echt graag zijn best doen, dat kon je zien, maar begreep echt niet wat we van hem wilden. Er zijn (minimaal) twee methoden om dit aan te leren. De methode die je kiest voor als je ook shows wilt lopen of voor GG1 examen wilt opgaan (gaan staan door alleen zijn kont omhoog te laten komen), is de moeilijkste. Omdat deze helemaal niet ging vandaag, daarom de andere methode gekozen (laten staan door hem met een voertje omhoog te lokken). Omdat ie het wel goed wilde doen ging ie steeds maar zitten en pootjes geven alsof ie met klittenband aan het vloerkleed vastzat, staan ging ie pas na vele pogingen. Besloten dit nu even te laten zitten, want er zijn eerst belangrijkere zaken aan te pakken en het moet niet ineens teveel worden. Of ik met Kensho shows zal lopen of voor GG1 ga trainen weet ik nog niet, ik houd mijn opties open en ik zie wel wat we allebei leuk vinden. Ik wil wel canicross met hem gaan doen (twee vliegen in één klap), maar nu zit ik zelf al met een knieblessure dus ben ik dit keer... de zwakste schakel ;-).
 • Als ik uit werk kom ga ik mij altijd eerst verkleden, zodat hij sowieso al 5 minuten nadat hij mij hoort thuiskomen genegeerd wordt. Kensho is dan wel heel belangrijk, maar daar mag ie nooit achterkomen! Angelique noemt als alternatief om hem wel al in huis te laten, zodat ie wat kan ronddrentelen, maar hem dan alsnog te negeren en even niet te laten merken dat ie belangrijk is. Dat hoeft niet per se 5 minuten te duren.
 • En over mensen opvoeden. Angelique is van mening dat sommige mensen niet op te voeden zijn :-) . Het is belangrijk bij een hondje als Kensho (volgens de dierenarts geen 'abc'-hond) om erg consequent te zijn in het toepassen van de regels. Elke inconsequentie is namelijk een uitnodiging naar hem om te testen of de grenzen nog wel zo stevig liggen daar waar ze zijn en of het niet mogelijk is om 'hogerop' te komen. Iedereen die met hem omgaat zal dus hetzelfde moeten reageren. Dus: negeren als ie iets doet wat niet is toegestaan (dat vind ie namelijk vele malen erger dan een bestraffend 'nee') en niet iets van hem vragen dat ie nog niet kan. Ook beseffen dat het een hondje is en dus kun je niet iets uitleggen zoals je bij een kind zou kunnen proberen (of.. in deze tijd van het jaar: dreigen met de zak van sinterklaas, dat je geen cadeautjes krijgt en dat zwarte piet alles ziet en meer van dat soort gemakzuchtige verzinsels ;-)). Hondjes leren door associatie en dus moet je het commando in de aanleerfase pas geven als ie al aanstalten maakt het te doen en het commando ook maar 1 keer geven (anders denkt ie dat het ook 'ok' is als ie bij de vierendertigste keer het een keer opvolgt en bovendien is ie echt niet doof - sterker nog, honden horen beter dan mensen - dus hoeven de commando's ook niet geschreeuwd te worden).
 • Het 'hier' commando voorlopig alleen nog binnen oefenen, en pas als ie daar goed op reageert dit ook buiten toepassen. Nu roep ik hem buiten altijd naar me toe door zijn naam te roepen, mezelf wat kleiner te maken, in mijn handen te klappen, enthousiast te doen etc.... en als alles dan faalt een speeltje tevoorschijn toveren. Pas als Kensho daadwerkelijk op weg is en ik zeker weet dat ie helemaal naar me toe zal komen, mag ik het commando 'hier' zeggen. Kortom: leren door associatie.

 

LES 4 - op 8 dec 05

 • Als Kensho is gaan zitten en hij krijgt geen voertje, wil ie dit gaan afdwingen. Hij is het er niet mee eens dat het in de afbouwfase zit bij het 'Zit' commando. Als ie dat doet, moet ik het negeren.. desnoods gewoon weglopen.
 • Als Kensho niet luistert naar 'Zit' moet ik nagaan waarom dat zo zou zijn. Was er teveel afleiding en had ik zijn aandacht niet? Doe ik iets anders? Ik moet hem dan blijven aankijken en gewoon wachten en kijken of ie het alsnog gaat doen (het commando dus NIET herhalen). En altijd geldt hierbij dat ik hem alleen een voertje mag geven als ie het commando direct (!) heeft opgevolgd.
 • Het 'Hier' commando slechts 1 keer geven, je kunt het wel oprekken (Kensho komt vaak wel, maar traaaaaag) als in 'Hiiieeeerrrrrrrrr'. Ben ik rustig dan komt ie rustig. Doe ik wild dan springt ie blauwe plekken in me. Dus het komt erg nauw.. ik moet enthousiast klinken, maar niet te!
 • Bij 'Af' laten gaan de beweging uitlokken met de rechterhand (vlakke handbeweging), maar belonen vanuit de linkerhand.
 • Altijd (!!) negeren als Kensho springt en opletten wanneer c.q. waarom ie dat doet. Bij het hem uit de tuin laten of aanlijnen is ie zo enthousiast dat ie wild springt. Het is nu belangrijker hem dát af te leren (want straks is ie (a) het gewend en (b) groot en sterk), dan dat ik hem alsnog aandacht geef en aanlijn omdat ie nu eenmaal hoognodig buiten iets moet gaan doen. Dan maar het grasveldje niet halen en de poep opruimen, dan dat ik straks een grote verwende Akita heb rondlopen.
 • Meer zelfbewust zijn en niet Kensho steeds maar even een aaitje of kriebeltje geven zonder dat ie er iets voor heeft moeten doen. Bij veel honden is dat helemaal niet erg, maar bij Kensho die erg zelfverzekerd is en bezig is met rangen en standen moet ik beter op mijn eigen gedrag letten. Als Kensho erom vraagt doe ik het al niet, maar nu moet het dus nog strenger en ook de 'zomaar' aaitjes achterwege laten.
 • In het winkelcentrum Kensho voor zijn als ie tegen mensen wilt opspringen. Laag houden en 'nee' zeggen. Ik kan hem ook voor zijn door hem met een speeltje af te leiden, dit geldt zowel om voorbij mensen als om voorbij andere hondjes te lopen.
 • Het loslaten van het speeltje aanleren door een voertje voor zijn neus te houden. Als ie loslaat, het commando 'Los' geven met het voertje. Dit is de aanleerfase. Als ie het echt helemaal doorheeft, dan pas het commando 'Los' geven en daarna pas het voertje laten zien. Als dat weer helemaal goed gaat, dan de voertjesbeloning afbouwen.
 • Bij het uit de auto halen moet Kensho nog getilt worden zolang ie in de groei is. Als ie uit de autobench komt zeg ik ook altijd 'even wachten', en dan til ik hem eruit. Nu moet ik wachten met hem eruit tillen totdat ie zelf helemaal geen druk meer uitoefent op de hand die hem tegenhoudt.
 • Het viel Angelique op dat Kensho zich uitschudde toen ie uit de auto was. Toch een teken van opgebouwde spanning, dus misschien vind ie het toch niet zo leuk (al gaan de autoritjes veel beter dan de eerste weken). Daarom de ritten even extra extra leuk maken door wat voertjes in de bench te gooien.
 • Als ie in de tuin moet, dat dan ook eens doen terwijl ie gelijk mee terug naar binnen mag.

 

LES 5 - op 15 dec 05

 • Gedrag na 'opspring' commando gaan 'shapen'. Na 2 keer klappen mag ie springen, maar niet bijten. Dus als ie dat doet... negeren!
 • Bij tegemoetkomende mensen eerder Kensho's aandacht trekken, omdat dat moeilijk (zo niet onmogelijk) is als ze al te dicht genaderd zijn.
 • Kensho is erg kritisch over de lokatie en omstandigheden waaronder hij zijn grote boodschap moet doen. Het liefst wil ie dat ongezien doen tussen de bosjes, maar die mogelijkheid is er niet bij mij in de buurt. Op het veldje waar veel huizen op uit kijken en er veel verkeer is, doet ie het al helemaal niet meer. Het andere veldje geeft minder bekijks en verkeer, maar ook daar lijkt ie elk grassprietje te keuren. Ik moet hem nu gewoon x aantal minuten geven, doet ie het niet.. jammer maar dan gaan we verder. Laatst heb ik in de lunchpauze een uur gelopen en had ie nog niets gedaan, die kant moet het dus niet op. Anders zou ie het gaan ophouden, omdat ie niet naar huis toe wilt. En als ie wat doet, gaan we ook niet gelijk naar huis, dus die associatie kan ie alvast niet gaan leggen.
 • Commando 'los' verder uitbouwen, door het commando te geven en dan pas het voertje te laten zien.
 • Commando 'af' verder uitbouwen, door het eerder te geven (dus al bij de eerste intentie te gaan liggen) en langer te wachten met belonen en zelf eerst rechtop te gaan staan. Kensho blijft overigens goed en lang liggen, zelfs buiten voor de supermarkt waar hij wachtte op een signaal alvorens op te staan (volgens mij lag ie gewoon lekker ;-)).
 • Kensho mist nog het inzicht in waar de lijn loopt. Hij loopt rustig aan de andere kant van een lantaarnpaal of boom om vervolgens te constateren dat ie niet verder kan richting mij. Altijd moet ik dan teruglopen, want hij gaat gewoon harder trekken. Grof geweld dus in plaats van even pas op de plaats en nadenken. Ik kan het hem gaan aanleren door het in scene te gaan zetten aan de korte lijn. Dan zelf 1 pas teruglopen en Kensho naar me toe lokken. En zo de afstand steeds verder uitbouwen.
 • Strenger zijn met aan- en aflijnen bij het naar buiten gaan. Dus gewoon niet als Kensho springt, hapt of anderszins druk doet maar hem eerst laten zitten. Hij wil graag naar buiten, dus dan merkt ie vanzelf dat ie zijn zin pas krijgt als ie zich gedraagt. Het is gewoon erg vervelend als je probeert een druk hondje aan te lijnen, zoekend naar het oogje in de halsband terwijl ie naar je handen hapt.
 • Het graven heeft een smeerboel opgeleverd in de tuin, omdat Kensho sterk genoeg geworden is de obstakels te verplaatsen die eerder het graven konden voorkomen. Omdat ie nu heeft gemerkt hoe leuk graven is, zal het erg moeilijk zijn dit nog af te leren. Ik zou me moeten verstoppen om hem dan aan het schrikken te maken zodra ie aanstalten maakt te graven (en dan mag ie niet zien dat ik hem liet schrikken). Dus bijvoorbeeld met een blikje knikkers.. of een supersoaker.
 • Kensho is erg enthousiast als er bezoek komt, maar opspringen tegen mensen mag ie niet. Niet nu en niet als ie 70 cm schofthoogte meet. We zetten het in scene. Angelique belt aan. Kensho rent mee naar de deur. Ik laat hem buiten de gang wachten en doe de voordeur open. Dan lopen we naar binnen. Angelique negeert Kensho net zo lang totdat ie uit zichzelf laag blijft of gaat zitten (hij gaat vaak zitten als ie positieve aandacht wilt en in dit geval is het een goede reactie). Op dat moment krijgt ie van mij een beloning. Dit doen we 5 keer. Al bij de derde keer zag ik een grote verandering. Angelique stond op van de bank om weg te gaan. Kensho's reflex was om mee te lopen, maar hij keek achterom naar waar ik bleef en ik bleef op de bank zitten. Hij bleef daarom op het vloerkleed liggen. Toen de bel ging stormde hij weg naar de deur, maar maakte een plotseling halt ongeveer een meter voor de deur. Daardoor kon ik hem gemakkelijk voorbij lopen en kon de deur ook ongehinderd zijn draaicirkel maken. Toen vervolgens Angelique binnenkwam bleef Kensho laag en keek naar mij waar zijn beloning bleef.