Instructiefoto's voor het Kangani praktijkboek

Kensho is hier 16 weken oud

Kensho en ik hebben meegewerkt aan twee fotosessie's voor het Kangani werkboek over hondenopvoeding dat Angelique aan het schrijven is. Er zijn heeeeeeel veel foto's gemaakt, waarvan hieronder een selectie te zien is.

Als een hond een commando heeft geleerd, bijvoorbeeld binnen leren zitten. Dan wil dat nog niet zeggen dat ie dat overal in elke situatie doet. Je moet het hem ook in andere situaties leren. Toen ik nog voordat ik Kensho had op hondenscholen ging kijken, was een van de meest door de baasjes uitgesproken zinnen: "Maar thuis doet ie het wel hoor!". Vandaar dus hieronder de drie situaties voor elk commando (1) Binnenshuis, (2) Buiten in een rustige omgeving en (3) Buiten daar waar afleidende factoren zijn. Op de drie foto's hieronder gedemonstreerd voor het 'Hier' komen.

 

Situatie 1

Situatie 2

Situatie 3

Heeee... een ontspannen staart!

Kensho gaat hier netjes zitten en houdt contact.

Daarna krijgt hij een beloning, en dit is zoals je ziet niet altijd een voertje. Kensho vind het erg lekker om op zijn borst gekriebeld te worden.

Hier gaat Kensho op commando 'Kensho naar bed' vrijwillig zijn bench in (en dat terwijl het nog licht is ;-))

 

Springt hij tegen je op, dan moet je hem negeren. Voor de fotosessie moest Kensho tegen mij opspringen, maar dat wilde hij maar niet doen. Daarom heb ik een speeltje gepakt om het toch maar even uit te lokken (voor het goede doel).

'Zit' buiten met afleiding

'Af' buiten met afleiding

'Zit' op handgebaar. De foto is afgedrukt vlak voordat Kensho de grond raakt.

'Zit' en 'Af' gaan bij de eendjes (die Kensho erg interessant vind). Buiten heb ik tegenwoordig deze Kong bij me, zodat ik Kensho kan afleiden wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld als ie naar een hond gaat trekken, of achterom mensen wilt nastaren. Opvallend is dat dat laatste steeds minder voorkomt. Honden blijft ie interessant vinden, maar mensen kunnen nu gewoon passeren en Kensho vind het niet meer interessant (of het nu joggers zijn, mensen in een rolstoel of in een buggy, het maakt hem niet meer uit) of is gewoon erg braaf.